На фона на увеличението на цената на газта у нас, се очаква ново увеличение, което ще е много по-голямо. Ако на първи януари КЕВР реши да отрази реалното увеличение на цените на тока и на цените на газа, може да говорим минимум за 50% увеличение на цената на тока още толкова за цената на газа. Това заяви Боян Рашев, експерт по устойчиво развитие и управляващ партньор на Denkstatt в предаването Money.bg по Bulgaria On Air.

"Ако някога сме искали евтин газ трябва да се върнем към 2011 година, когато изгонихме Шеврон и не искахме да търсим газ в България. В момента цените на газа в Щатите са 5 пъти по-ниски от цените на газа в Европа или Азия. Нашите икономики не могат да са конкуренти на техните", казва той.

По думите му много години Европа прави всичко възможно да не се добива газ на територията й, не само шистов. "Както знаем Европа чака газ от Норвегия и Русия и от целия свят, но втечнения природен газ няма как да се сравнява ценово с този, който идва по тръбите. Все пак цените може да са сравними, когато няма такава голяма конкуренция, а Азия изкупува много втечнен газ, а Европа не успява да смогне", заяви той.

Според експерта Русия също е алтернатива, но миналата година добивът там е бил ограничен. Газохранилищата не само в Европа, но и в Русия са празни. "Газпром" трябва да напълни приоритетно газохранилищата си в Русия.

"Голяма част от добива на газа е свързан органично с добива на нефт. На много места добивът  на газ е страничен продукт от добива на нефт. Ето защо екстремните цени на газа в Европа, ще качат и цените на нефта. Зелените политики водят до ограничен добив на газ и до екологична смърт, защото когато цената на тока и на база са високи, какво остава да ползват хората-дърва", коментира Рашев.

Грешка ли е спирането на изграждането на втора атомна електроцентрала?

Според експерта отговорът на този въпрос е "да". Още в момента, в който страната ни тръгва да влиза в ЕС и да подписва договори за намаляване на емисиите, затворихме няколко блока в АЕЦ Козлодуй. Ако България иска обаче да има нискоемисионна енергетика, тя трябва да е ядрена, смята Рашев.

"В източното Средиземноморие има количества газ, от които Европа трябва да се възползва, но там са Израел, Кипър, Гърция, Ливан, Египет и е доста сложно".

Големи сили като Великобритания и Франция и Германия политически вярват в идеята, че не им трябва газ, но това е до момента, в който обаче трябва нещо да работи. Така виждаме, че не може да не ни трябва газ.

"Малко хора си дават сметка каква огромна роля има газът в ежедневието им. Това, което спешно трябва да се направи в момента, е цените на въглеродните квоти да паднат, защото бяха изкуствено увеличени. По начина, по който ги увеличи, Комисията може да ги свали. Ако тези цени паднат и цената на тока ще падне автоматично".

Вероятно европейските страни ще започнат да спасяват сами електроенергетиката си и който няма база да бъде енергийно независим, ще е в тежко положение. Ние все още не сме затворили Марица Изток.