Нарушаването на принципа за единната ставка по ДДС беше безумие от икономическа гледна точка, а от морално-икономическа гледна точка е стимулиране на онези, които са некоректни към бюджета. Както се очакваше, това повлече лавина от искания от много други сектори за намаляване на ДДС-то. Министърът на финансите изчисли, че това ще доведе до голяма дупка в бюджета. Мрачната прогноза, която представи Горанов е увеличаване на общата ставка на 24% и увеличаване на единната данъчна ставка по преките данъци, която ще удари онези, които са коректни към бюджета. Това заяви финансовият анализатор Петър Илиев в предаването money.bg по телевизия Bulgaria On Air.

По думите му резултатите от мерките, които правителството въведе по време на кризата показват, че коректните към държавата граждани и фирми като данъкоплатци са малък процент.

"Само това може да обясни ниската използваемост на мерките, които бяха въведени - програмата 60/40, отлагането на плащанията, преференциалните безлихвени кредити и т.н. Показателите по всички тези мерки са доста ниски. Например по мярката 60/40 правителството е похарчило 38 милиона лева от планирания 1 милиард. От нея са се възползвали само 9 700 фирми", казва експертът.

Според Илиев има две възможни причини за това малко търсене от страна на бизнеса. "Или икономиката и гражданите са много добре, или огромен процент - на 50 на сто от фирмите и гражданите, не могат да се възползват от тези мерки защото не са си плащали данъци и осигуровки. Това дава общата картина на една огромна сива икономика", казва Илиев.

Решение ли е намаляването на данъците?

По думите на експерта намаляването на на данъците не е добър вариант. "Има европейско ограничение за намаляване на данъците. Друг проблем е, че ако ще се намаляват данъците, това трябва да се справедливо за всички. Туристическите услуги и до момента в голямата си част се облагаха с 9%", заяви той.

Според Илиев намаляването на данъчната ставка за ресторантите е подаяние от страна на държавата. "Според аргументите на управляващите ресторантьорският бизнес е най-пострадал от пандемията. Но повечето от ресторантите можеха да предлагат храна дистанционно. Не трябва намаляване на данъците да се дава като стимул за изсветляване на икономиката", каза още Илиев.

По думите на експерта е възможно е да се увеличат данъците, ако се окаже, че данъчните приходи за деветмесечието намалеят с 30% спрямо същия период на 2019 г.