От няколко години Върховният съд на Индия се опитва да реши съдбата на огромното богатство, пазещо се в подземията на храма на Вишну в град Тируванантапурам. Става дума за съкровище, чиято стойност по най-скромни изчисления се оценява на 22 млрд. долара.

Досега съдът е разрешил отварянето на 6 от трезорите, които се намират под земята, става дума за изумителни и скъпи предмети на изкуството, включително златни статуи на идоли, златни слонове, фигури на божества, носещи 18-фута дълги огърлици с диаманти, чанти със златни монети и 66 златни съда, покрити с изумруди и рубини.

Снимка 341938

Източник: Wikipedia

За невероятното богатство претендират потомци на раджи, силно вярващи индуисти, служители на храма.

Смята се че с разкриването на всички хранилища, стойността на невероятното съкровище може да достигне 1 трилион долара. Това добър дава повод да си припомним 10-те най-скъпи и ценни изгубени съкровища на Земята.

Снимка 341930

Източник: Wikipedia

Изгубеното съкровище на крал Джон

Крал Джон Безземни (John Lackland) бил страстен любител на събирането (кражбата) на бижута и златни предмети - за себе си, и на монети - за пазачите, войниците и придворните си. През 1216 г. войниците, пренасящи личните му вещи, попадат при прилив в капана на блатата на Сътън Бридж и каретите с богатствата на краля завинаги потъват там.

Неговото съкровище и до днес не е открито, въпреки непрестанните през вековете опити да бъде намерено, които продължават и до днес

Снимка 341934

Съкровището на тамплиерите

Великата одисея на тамплиерите продължава почти две столетия. Тяхната история, както в периода на разцвет, така и в периода на упадък, е част от златния век на феодализма, епохата на Кръстоносните походи и Църковните събори.

Тамплиерите постигнат могъщество на два континента, каквото никога и никой религиозен орден след тях няма да постигне, а множество днешни международни организации с пълно право ще им завиждат. Това могъщество, което в крайна сметка ще причини тяхната гибел, се заражда в Азия, а след това се разпростира и в Европа; от военната сфера тази мощ скоро е пренесена и в сферите на политиката и финансите.

Счита се, че Орденът на рицарите тамплиери е натрупал невероятни съкровища и реликви по време на съществуването си, включително легендарният Свети граал.

Всички тези богатства са изчезнали след разпадането на Ордена, а се смята, че стойността им е огромна, не подлежаща на оценяване.

Снимка 341931

Източник: Wikipedia

Тайният град Пайтити

Пайтити е легендарният изгубен град на инките, който се намира на изток от Андите, някъде из горите в югоизточната част на Перу, северната част на Боливия или югозападната част на Бразилия. Неговата съдба прилича на митичната история за златния град Елдорадо, търсен упорито от испанския завоевател Франциско Писаро

Предполага се, че златното съкровище на инките е скрито там през 1572 г. Когато испанците превземали укреплението във Вилкабамба, градът бил празен - жителите му взели богатствата със себе си и укрили новото си селище в непристъпните гори на Бразилия.

През последните 100 години са проведени десетки експедиции в търсене на изгубения град.

Неговата стойност се оценява на 10 милиарда щатски долара.

Снимка 341935

Източник: flickr

Съкровището на "Флор де ла Мар"

Флор де ла Мар или Флор ду Мар е португалски военен кораб от началото на 16 век. В течение на девет години взима активно участие в ключови исторически събития в Индийския океан. На нея плава Афонсу де Албукерке, а през ноември 1511 г., след завладяването на Малака, натоварен със съкровища, предназначени за португалския крал, корабът потъва при корабокрушение край бреговете на Суматра. Плавателният съд се чупи на две и, въпреки че Афонсу оцелява, съкровището и много от робите изчезват сред вълните.

Стойността на това съкровище се оценява на 2,6 милиарда долара.

Снимка 341940

Източник: pixabay

"Сан Мигел" и флотилията със съкровища от 1715 г.

През 1715 г. Испания събра флот от кораби, напълнени до ръба с перли, сребро, злато и бижута на стойност около 2 милиарда долара.

Корабите били изпратени от Куба непосредствено преди сезона на ураганите, за да предотвратят опит за залавяне на пирати. Оказало се, че това е била лоша идея, тъй като целият флот от 11 кораба е потопен от буря само след шест дни след плаването.

В резултат на това, съкровища за 2 милиарда долара все още почиват на морското дъно. Досега са открити 7 от корабите, но само малка част от потъналото богатство е намерено.

Смята се, че съкровищата на "Сан Мигел" могат да бъдат разположени в близост до източното крайбрежие на Флорида.

Снимка 341936

Източник: flickr

Съкровището от "Медният свитък"

"Медният свитък" е един от 981-те текста, намерени в Хирбет-Кумран между 1946 и 1956 година и известни под общото название "Свитъците от Мъртво море".

Датиран е между 110 и 30 г. пр. Хр. и представлява подробен списък на 64 места, където има скрити значителни количества злато и сребро.

Според някои историци тези съкровища са били открити от римляните, но все пак се смята, че е възможно все още някои да са останали неоткрити.

Това богатство, извън неизмеримата им историческа стойност, се оценява на над 1,2 милиарда долара.

Снимка 341937

Източник: flickr

Милионите на Крюгер

Милионите на Крюгер са част от съкровище, за което се твърди, че е скрито от президента Пол Крюгер през един от по-късните етапи на Англо-бурската война в Южна Африка, между 1899 г. и 1902 година. Около 1900 г. в разгара на войната лорд Алфред Милнър и неговите войски се подготвяли да нападнат Претория - столицата на република Трансваал, чийто президент бил Крюгер. Той се усетил накъде отива работата и решил да се измъкне с влак към Мозамбик, а после право в Европа.

В купетата на композицията се намирал не само той и близките му съратници, а и много злато под формата на изсечени монети и кюлчета. Лорд Милнър малко късно разбрал, че Крюгер започнал да отклонява златото няколко месеца преди избухването на войната. Смята се, че с голяма част от състоянието Крюгер е финансирал войната, но бурите в изгнание са запазили малко и за себе си.

Стойността му в момента се оценява на около 250 милиона долара.

Снимка 341929

Източник: Wikipedia

Изгубените яйца на Фаберже

Яйце на Фаберже се нарича всяко едно от 68-те бижутерийни изделия, с формата на яйце, изработени от Петер Карл Фаберже и неговата компания за руските царе и частни колекционери, в периода 1885 - 1917 г.

Най-известни са петдесет и четири от яйцата, наричани "императорски", които са направени по поръчка на цар Александър III и Николай II като великденски подарък за техните съпруги и майка, 52 от тях са представени като великденски яйца. Седем от яйцата са направени за богата московската фамилия.

През 1927 г. комунистите решават да продадат скъпоценностите в полза на бюджета. Така чуждестранни колекционери придобиват голяма част от прочутите експонати на Фаберже, като днес само 10 от 50-те оригинални яйца са все още в Кремъл. От останалите 40 - 32 са в музеи и частни колекции. Осем от тях обаче са изчезнали безследно.

Стойността им се оценява на около 150 милиона долара.

Кладенецът с парите

Остров Оук Айлънд в Канада е известен с мистериозната яма, криеща старинно съкровище. В края на XVIII и началото на XIX век в нея е открит каменен надпис, дешифриран като: "40 фута по-надолу погребани лежат 2 милиона паунда".

Днес тази сума би била неколкократно по-висока. Най-дълбоките разкопки са достигнали 72 метра. Шестима души са загинали в опит да открият какво е погребано в ямата.

Според различни теории съдържанието й включва: съкровището на капитан Кид, съкровището на Черната брада, липсващите бижута на Мария Антоанета, документи на сър Франсис Бейкън и др.

Снимка 341927

Източник: Wikipedia

Кехлибарената стая

Кехлибарената стая се намира в Екатерининския дворец в бившата резиденция на руските царе в Царское село (днес град Пушкин), близо до Санкт Петербург. Представлява стая, напълно облицована с кехлибарени панели със златен кант и огледала. Заради своята красота понякога е била наричана "Осмото чудо на света".

Създадена е в началото на 18 век в Прусия. Скоро след направата ѝ е подарена от пруския крал Фридрих Вилхелм I на неговия тогавашен съюзник руския цар Петър I.

В първоначалния си вид Кехлибарената стая представлявала пано от 55 кв. м, което съдържало повече от 6 тона кехлибар. Кехлибарената стая добила окончателния си вид през 1770 година

Кехлибарената стая е плячкосана по време на Втората световна война от нацистите и местонахождението ѝ е изгубено в хаоса в края на войната.

Точната ѝ съдба все още остава в тайна. Стойността, на която се оценява е 170 милиона долара.