Ако сте в началото на кариерата си и обмисляте да инвестирате, не се колебайте, а стартирайте възможно най-скоро. Ето няколко съвета, дадени от един млад инвеститор, изключително популярен в инвестиционните среди в САЩ.

Сет Хей управлява 1,2 милиарда долара за Morgan Stanley Wealth Management, а списание Forbes го нарече най-добрият млад мениджър на активи в САЩ. Хей споделя пред Business Insider съветите, които дава на по-младите клиенти за това как да управляват парите си и да инвестират в дългосрочен план. Той напомня на клиентите да се съсредоточат върху това, което могат да контролират и да се опитат да се насладят на процеса, докато сбъдват мечтите си.

1. Не харчете целия си месечен доход

Хей смята, че много хора се лишават от удобства, които не са от първа необходимост. Според него, това не е правилният начин на спестяване. По-скоро съветва младите хора, които искат да подобрят начина си на живот и да инвестират, да си направят план на разходите спрямо дохода си още на ранна възраст, доколкото могат да си го позволят. Той добавя още, че е много трудно да се лишаваме от хубави неща, след като години наред сме живели в разходи. Затова трябва да намерим баланс.

2. Подредете приоритетите си, след това направете план

Хей съветва младите инвеститори да решат какво е най-важно за тях не само във финансов план, но и в личен и кариерен. Това е първото условие за успешна инвестиция. Следва планирането.

За много милениали приоритет е спестяването за закупуване на жилище. Според Хей инвестициите в недвижими имоти не са лошо решение, независимо, че се отличават с по-ниска възвръщаемост. Причината - ползвания от купувачите на имот ливъридж при покупка с ипотечен кредит.

Спестяването за пенсия е нещо, което не трябва да се подценява и затова Хей съветва младите хора да започнат рано, за да се възползват от по-голяма възвръщаемост.

3. Превърнете инвестирането в игра

Хей препоръчва да си поставят различни цели всеки ден и да се опитат да ги постигат. Това превръща инвестирането от скучен процес в игра. Със сигурност улеснява дългосрочното инвестиране. Той подчертава, че те трябва да се съсредоточат върху процеса на спестяване и инвестиране, а не да мислят само за определена крайна кума, към която се стремят.

4. Не се притеснявайте прекалено много за разпределението на активите си

Инвестиционната стратегия включва много детайли и изисква добра настройка, за да се увеличи максимално възвръщаемостта. Според Хей по-младите инвеститори трябва да бъдат постоянни.

"Най-важното е започнете да инвестирате възможно най-рано и никога да не спирате да спестявате. Просто бъдете последователни и резултатите ще са налице. Не се увличайте прекалено много по диверсификация на активите, или индивидуалния избор на акции", предупреди той. "Най-важното е да внасяте равни суми всяка година в началото на кариерата си и това ще отнеме част от общия пазарен риск."

5. Не се тревожете от евентуални пазарни спадове

Основната цел е спестяване и инвестиране, така че временните пазарни спадове не трябва да притесняват младите хора, които следват стратегията на "доларово осредняване".

"Опитвам се да ги накарам да не се притесняват и дори да се радват на евентуални корекции и разпродажби, защото там обикновено се правят истинските пари", каза той. "Ще имате възможността, особено ако наистина сте в началото на кариерата си, да удвоите вноските в портфейла си, а по-късно дори да ги утроите и да купите още много акции, докато пазарът е евтин."