Коли, яхти, имения, частни самолети - всичко това, разбира се, е в кръга на естествените придобивки за богатите хора. Но някои от тях отиват по-далеч - те си осигуряват собствено уединено парче земя в океана, за да прекарат почивката си там на спокойствие, далеч от досадното любопитство на останалата част от света. И за такова място за уединение сред красива природа и приятен климат богаташите на практика похарчват само малка сума от няколко десетки милиона долара от своето огромно състояние.

Нека да разгледаме няколко от тези примери - 8 милиардери, които си купиха изгодно остров.

Снимка 440713

Източник: YouTube

Тед Търнър

Тед Търнър, основател на 24-часовия новинарски канал CNN, има състояние от 2,2 милиарда долара. Преди 35 години той придоби остров Сейнт Филипс на брега на Южна Каролина с площ от 1893 хектара. Отличителна черта на острова е големият плаж с бял пясък. По-късно Търнър обяви острова за продажба за 23,8 милиона долара и прекрасното парче земя в океана беше купено пет години по-късно.

Снимка 554919

Източник: forbes.com

Братята близнаци Дейвид и Фредерик Баркли

Братята Баркли построиха империя за хотели и недвижими имоти за 9,7 милиарда долара, притежаваха вестник Daily Telegraph и хотел Ritz на Пикадили в Лондон. Сър Дейвид Баркли почина тази година. Преди това братята придобиха остров Брекхоу, разположен на източния бряг на Сарк в Ламанша. Площта на острова е 30 хектара. Основната му характеристика е замъкът Брекхо на стойност 82 милиона долара.

Снимка 410518

Източник: GettyImages

Лари Елисън

Съоснователят на Oracle Лари Елисън купи 98% от остров Ланай в Хавай за 300 милиона долара през 2012 година. Останалата част от острова има 3200 жители. Разполага с живописни плажове и няколко курортни зони. Известно е, че милиардерът се е преместил на своя остров в началото на пандемията от коронавирус.

Снимка 216816

Източник: БГНЕС

Дитрих Матешиц

Австрийският бизнесмен, създател и собственик на 49% от акциите на Red Bull, е на 56-о място в класацията на най-богатите хора в света. Неговото състояние е 26,8 милиарда долара. През 2003 г. той придоби част от остров Лаукала във Фиджи. Площ от 1416 хектара с тропическа гора и плажове отиде в собственост на Матешиц за 10 милиона долара. Той го превърна в курорт, където сега отсядат почиващи.

Снимка 252342

Източник: wsj.com

Джон Малоун

Американският бизнесмен милиардер със състояние от 7,9 милиарда долара е сред най-богатите хора в САЩ. Джон Малоун купи остров Сампсън Кей на Бахамите. Островът беше отворен за обществеността до 2013 г., след което бизнесменът го превърна в място за почивка на семейството и приятелите си. В момента част от острова му е за продан - Малоун продава 8 хектара земя за 14,5 милиона долара.

Снимка 538704

Източник: Twitter / Big Jock

Ричард Брансън

Британският предприемач и основател на Virgin Group Ричард Брансън е собственик на два острова. Той придоби остров Некер и остров Москито на Британските Вирджински острови. Брансън купи първия остров само за 120 000 долара и го превърна в екологичен курорт. 80% от енергийните ресурси на острова са възобновяеми. Вторият остров също е популярно място за посещение на известни личности днес. Брансън го купи за 12,5 милиона долара през 2007 година.

Снимка 531106

Източник: GettyImages

Бил Гейтс

От богатството си от 124 милиарда долара Бил Гейтс похарчи малка сума, за да купи остров Гранд Баг в Белиз през 2006 г. Островът от 127 хектара му струва 25 милиона долара. Има хотел, заобиколен от палми, малка гора, водни спортове и риболов.

Снимка 434813

Роман Абрамович

Състоянието на бизнесмена Роман Абрамович е 15,3 милиарда долара. Руският олигарх също реши да притежава уединено място за себе си и купи остров в Сейнт Бартс за 90 милиона долара. Островът от 29 хектара разполага с хотел, плувни басейни, тенис кортове и живописна синя лагуна.