Легендарният инвеститор Уорън Бъфет дари 4 милиарда долара на фондацията на Бил и Мелинда Гейтс и четири семейни благотворителни организации. Това е част от обещанието на милиардера да раздаде почти цялото си богатство.

Berkshire Hathaway, която Buffett управлява от 1965 г., съобщи, че дарението включва около 14,4 милиона от акциите от клас B, чиято цена на затваряне във вторник беше 277,64 долара.

11 милиона акции ще отидат на фондация Бил и Мелинда Гейтс, а 1,1 милиона ще отидат на фондация Сюзън Томпсън Бъфет, кръстена на покойната първа съпруга на Бъфет.

Още 770 000 акции също ще отидат три благотворителни организации, управлявани от децата на Бъфет Хауърд, Сюзън и Питър: Фондация Хауърд Г. Бъфет, Фондация Шерууд и Фондация Ново.

От 2006 г. насам 91-годишният Бъфет е дарил половината от акциите си в Berkshire, като даренията са на стойност около 45,5 милиарда долара.

Въпреки това милиардерът все още притежава приблизително 16% от Berkshire и контролира около една трета от правата на глас.

Berkshire е конгломерат, чиято стойност стига над 600 милиарда долара. Притежава десетки бизнеси като железопътната линия BNSF и автомобилното застраховане Geico, както и акции като Apple и Bank of America и много други гиганти.

Той и Бил Гейтс сред първите поддръжници на кампанията "The Giving Pledge", където повече от 200 души като Майкъл Блумбърг, Лари Елисън, Карл Айкан, Илон Мъск и Марк Зукърбърг даряват поне половината от състоянието си за филантропия.