Бил Гейтс и повече от дузина от най-заможните в света разкриха нов инвестиционен фонд за 1 милиард долара късно в неделя.

Целта е да се насърчи значително напредъкът в производството на чиста енергия, пише Bloomberg.

20-годишният фонд е подкрепен както от технологични компании, така и от гиганти в енергийната индустрия.

Целта е да се инвестира дългосрочно в енергийната технология, която може драстично да намали емисиите на парникови газове. Инвестициите вероятно ще отидат в области като производството на електроенергия и съхранение, селско стопанство и транспорт.

Сред спонсорите се включват още основателят и главен изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос, шефът на Alibaba Джак Ма, както и принц Алуалид бин Талал, основател на Kingdom Holding.

Миналата година заможните се присъединиха към коалиция, в която членуват група от богати инвеститори, решили да вложат значителен цял от притежанията си за енергийните технологии.

Съоснователят на Microsoft Бил Гейтс прекара част от последната година в напредъка на областта за производство на енергия. Богаташът твърди, че средства като слънчеви централи и електрически автомобили ще помогнат в решаването на глобалното затопляне за относително кратък срок.

Единственият начин да се спре глобалното затопляне е да се намери източник на енергия, който не произвежда парникови газове, допълва още един от най-заможните хора в света.