Щефан Томас, роден в Германия програмист, който живее в Сан Франциско, има само още два опита да уцели паролата, която ще му донесе $220 млн., пише The New York Times.

Въпросната парола ще му помогне да отключи малък харддиск, познат като IronKey, който съдържа частните ключове за дигитален портфейл, в който се съхраняват 7 002 bitcoin. Макар че цената на криптовалутата поевтиня рязко през почивните дни, тя все още е с над 50% по-висока спрямо месец по-рано.

Проблемът е, че Томас е загубил преди години листа, на който е записал паролата за IronKey. И има общо 10 опита да я уцели преди харддискът да се криптира и съдържанието му да бъде загубено завинаги. Оттогава е опитал осем пъти, изпробвайки най-често използваните от него пароли през годините — но без успех.

"Често просто лежа в леглото и се опитвам да се сетя", казва той. "И след това отивам до компютъра с нова стратегия, но тя не работи и отново изпадам в отчаяние".

Bitcoin започна ново впечатляващо рали през последните осем месеца и направи някои от привържениците си много богати в момент, в който пандемията нанесе съкрушаващ удар по световната икономика.

Но необичайната природа на криптовалутите означава и че много хора не могат да достъпят богатството си заради загубени или забравени ключове. От съществуващите към днешна дата 18,5 млн. bitcoin около 20% — в момента около $140 млрд. — са загубени, според Chainalysis. Wallet Recovery Services, компания, която помага в подобни случаи, казва, че получава по 70 запитвания на ден — три пъти повече отколкото преди месец.

Много от собствениците на bitcoin, които не могат да влязат в портфейлите си, са закупили криптовалута преди години, когато никой не бе уверен, че тя ще струва нещо.

Томас получава своите 7 002 bitcoin през далечната 2011 г. като заплащане за създадено от него анимирано видео, което обяснява какво е криптовалута. Още през същата година обаче той губи дигиталните ключове. Сега той е скрил своя IronKey с надеждата, че в бъдеще ще бъде измислен начин да проникне в харддиска.

Благовест Белев: Цена над $100 000 за bitcoin не трябва да ни учудва

Благовест Белев: Цена над $100 000 за bitcoin не трябва да ни учудва

Настоящата финансова система е умираща. За година има 25% увеличение на доларовата маса и цените скоро ще се адаптират, казва експертът пред Money.bg