Bitcoin отново попадна под светлината на прожекторите. Най-голямата и най-стара криптовалута се завърна към познатия ни от преди години главоломен растеж и от началото на годината донесе на привържениците си завидната възвръщаемост от над 160%. А това може да е само началото. Какво движи цената, за какво служи bitcoin и кои са предизвикателствата пред него - разговаряхме с Благовест Белев, основател и главен изпълнителен директор на Blockchain.bg.

В първите години на bitcoin, който в началото на януари ще празнува 11-тия си рожден ден, се смяташе, че някой ден дигиталният актив ще замени всички останали фиатни валути като средство за разплащане. В последните месеци, особено след началото на кризата, наративът се промени и днес на bitcoin се гледа все повече като на "новото злато" - средство за съхранение на стойност насред милиардите новоотпечатани долари и евро, с които централните банки и правителствата се опитват да задържат икономиката на повърхността.

Валута или средство за съхранение на стойност? "Той е и двете, интересно е как се стига до ниво глобална, резервна валута. В началото всички си мислехме, че ще стигне по начина, по който ще стане платежно средство - на много места да може да се плаща. Впоследствие се оказа, че няма да бъде това подходът. Прекалено скъпи са трансакциите, прекалено млада е технологията и все още не може да побере толкова много трансакции. Много от хората не искат да ги харчат заради потенциал в ръста на цената. Въобще, други по-удобни методи за разплащане има, така че пътят се оказва в съхранението на стойността; в това че тази система е независима и няма кой да увеличи общата бройка от 21 млн. bitcoin", казва Белев.

Но това не означава, че bitcoin никога няма да бъде валутата, която използваме за ежедневни плащания. "Общността се адаптира към реалността, а не обратното. Реалността е такава, че за да стане bitcoin валута, трябва технологията да се подобри, капацитетът на технологията да се умножи много; трябва много голяма маса от хора да притежават bitcoin и да могат лесно от телефона си да ги преместват и да ги харчат. Тези неща не са готови. Съответно, размерът на самия bitcoin трябва да бъде много голям като капитализация, като стойност, за да бъде относително стабилен, за да може вече да се правят наистина трансакции. Тоест оказва се, че това е нещо, което е много напред във времето. Може би след 10 години ще бъде на дневен ред. Днес още сме на ниво съхранение на стойност и алтернатива на текущата финансова система".

Говорейки за текущата финансова система, именно тя дава нужния тласък на bitcoin, който е нейна алтернатива. "Bitcoin е особено полезен в този момент, като се има предвид кризата, в която живеем и увеличаването на общата парична маса и това че хората имат нужда от някакъв независим актив, в който да съхраняват стойността си", посочва Белев.

А увеличаването на паричната маса е главозамайващо - "за последната една година имаме 25% увеличение на доларовата маса - за една година само", посочва експертът. Или иначе казано, четвърт от всички долари са напечатани през 2020 г. "Тези 25% увеличение на масата се отразяват на цените на активите — имоти, акции. В същото време не сме видяли все още толкова много увеление на стоките, които се потребяват от хората, просто заради намаленото потребление и страха в средния човек заради кризата. В един момент цените на всичко ще се адаптират на новата увеличена парична маса", посочва той.

По думите му, паричната политика на централните банки е на изчерпване и единственият ход за стимулиране на икономиката, който е останал, е разширяване на дефицитите на правителствата, които да харчат все повече пари. От своя страна това раздува още повече масата на парите и ще донесе инфлация, категоричен е Белев.Bitcoin е неподвластен на традиционната политика на централните банки и има дефлационен характер. Максималният брой bitcoin в света е определен на 21 млн. и той не може да се увеличи, което носи стабилност в количеството и съхранява стойността.

Bitcoin на $100 хиляди?

Едно от предизвикателствата пред bitcoin е броят на потребителите. Най-големият магнит се оказва цената, казва Белев. "Хората, наблюдавайки исторически какво се случи през 2017 г., какво се случи през 2013 г. и преди това 2011 г. дори — и си казват: "Всички наричаха това нещо голям балон, сравняват го с манията с лалетата от 15-и век и в същото време то не умира". Има балон, цената пада доста, 80%+, но след това се възстановява и достига нови стойности. И хората си казват: "Този път искам да участва в следващата вълна". Още повече, задавайки си въпросите какво са пари, какво се случва със сегашната кризата, все повече им се кристализира нуждата от bitcoin и проблемите, които той решава", посочва Белев.

Според него е "абсолютно възможно" в рамките на две години един bitcoin да се разменя срещу $100 хил. - при цена от около $19 хил. днес. В по-краткосрочен план прогнозата е по-трудна и трябва да се изчака реакцията на икономиките и централните банки. "Но аз съм оптимист, тъй като когато цикълът на алчността и интересът тръгне в посока ръст на цената, той няма да спре дотук; няма да спре до рекордна стойност и да продължи да пада. Нуждата от bitcoin все повече ще става ясна и дори като мине тази криза, в контекста на това, което казах преди малко, че куршумите на централните банки за стимулиране на икономиките вече ги няма, и те трябва да взимат все по-радикални мерки", казва той.

По думите му, след като bitcoin трайно мине рекордната цена от почти $20 хил., ще направи връх от "поне няколко пъти нагоре - $40 хил., $60 хил., $80 хил.". "Напълно възможно е и с размера на компаниите, които влизат вече, ми се струва и доста реалистично. Все по-големи компании биват привлечени от този тип активи и съответно размерът на капиталите вече е много голям и няма какво да се учудваме на цена от над $100 хил.", прогнозира той.

*Материалът е с информативен характер и не е препоръка за взимане на инвестиционни решения