Преди 2 десетилетия Никил Камат е малко момче, толкова запалено по шах, че напуска училище на 14 години, за да може да го превърне в своя професия. Именно логическата игра се оказва решаваща, за да се превърне му помогне да създаде платформа, която да го превърне в най-младия милиардер в Индия към днешна дата.

"Шахът те учи как да работите в една в система, но въпреки това позволява да опитвате да бъдете креативни в нея", казва той пред CNBC.

Днес 34-годишният Камат е съосновател и инвестиционен мениджър в Zerodha - най-големият брокер за търговия с активи в родината му и индийската версия на Robinhood. Около 15% от търговията в страната минава през създадената от него платформа.

Но как стига той от шаха до търговията с акции?

Няколко години след като напуска училище Никил Камат разбира, че няма да успее да изгради кариера като професионален шахматист. Без диплома за завършено образование той знае, че няма как да го наемат на работа. И тогава решава, че ще трябва да намери друг начин да изкарва пари.

Когато е на 17 години той опитва да търгува с акции вдъхновен от по-големия си брат Нитин, който му показва тънкостите. Скоро след това двамата започват да инвестират пари на семейството си и на свои приятели, но си дават сметка, че системата е прекалено сложна.

"Проблемът тогава, говоря преди около 11 или 12 години, бяха високите разходи. Таксите на брокерите бяха изключително високи в Индия", обяснява той и допълва: "За човек, който се занимава с търговия, имаше много бариери, които трябваше да премине, за да стане наистина печеливш".

Така двамата родени в Бангалор братя решават да използват спестяванията си, за да изградят проста и достъпна платформа за малките инвеститори.

Скоро след това през 2010 година се ражда Zerodha. Десетилетие по-късно бизнесът им расте с рекордни темпове дори през тежката 2020 година. При блокирането на Индия компанията успява да удвои регистрираните си потребители до над 4 милиона души. Годината се оказва успешна и за братята в друг аспект - през октомври братята влизат в списъка на Forbes с най-богатите хора в Индия с общо богатство от 1,55 милиарда долара. А Никил е най-младият милиардер в страната на само 34 години.