Някъде там, между зъберите на Скалистите планини, простиращи се между Санта Фе в Ню Мексико и канадската граница е заровено съкровище, изчислявано на милиони долари. А мъжът, който твърди, че го е заровил и е единственият, които знае точната локация, е бивш ветеран от войната във Виетнам.

По думите на 87-годишния Форест Фен поне 350 хиляди души са се опитали да открият скъпоценностите. "Съкровището може да бъде намерено скоро или пък след 1000 години", казва той пред CNBC.

"Никой не знае къде е заровено то освен мен", допълва Фен, като в това число влиза дори съпругата му. "Ако утре умра, информацията за точното място, където се намира то, ще си отиде с мен", посочва още американецът.

Той обаче е дал малък жокер за всички ентусиасти, които искат да търсят съкровището - криптирана поема от 24 строфи, публикувана в неговите мемоари, озаглавени "The Thrill of the Chase". Същата може да бъде намерена и в профила му в Instagram.

"Четете указанията в поемата отново и отново, а заедно с тях изучавайте картата на Скалистите планини. Съкровището е там и то чака човекът, който ще може мислено да пресече всички линии и да намери правилното място", споделя загадъчно Фен.

По неговите думи сандъкът е голям около 900 квадратни сантиметра и тежи близо 18 килограма, когато е пълен. Според Фен в него могат да бъдат открити парчета смарагд, рубини, златни монети и диаманти. Всички те са били открити от самия него, който е самоук археолог.

Американският ветеран решава да зарови съкровището през 1988 година, след като е диагностициран с рак. Той обаче оцелява, но не издава тайната си. Интересът към неговото съндъче с ценности нараства сериозно покрай годините на глобалната криза.

Някои от най-активните в търсенето на съкровището споделят, че всеки ден прекарват по няколко часа в главоблъсканицата на Фен. Самият той признава, че получава по 100 писма на ден.