Отравянето на руския шпионин Сергей Скрипал и дъщеря му Юлия влоши тежко отношенията между Великобритания и Русия. Но освен за връзките между Лондон и Москва, то би могло да има тежки последствия и за руските олигарси, много от които живеят на Острова.

Британските власти се заканиха, че ще бъдат безкомпромисни към представителите на руския елит, заплашвайки и значителната им собственост на британска земя.

Британските власти разследват руските олигарси

Великобритания започна война срещу руските олигарси

Активите на богаташите могат да бъдат конфискувани, ако са придобити по престъпен начин

Най-изтъкнатите руснаци, живеещи в британската столица вероятно са Роман Абрамович и Алишер Усманов. Значителните им богатства, натрупани с помощта на индустриални активи, им дадоха възможност да притежават големи футболни клубове от английската Висша лига - "Челси" и "Арсенал".

Но освен тях, в Лондон живеят и някои по-малко познати на широката общественост руски богаташи. Sunday Times и Independent припомнят кои са те и какво притежават.

Алишер Усманов (15.3 млрд. долара)

Снимка 226596

Източник: GettyImages

Роденият в Узбекистан Усманов е един от най-богатите руснаци, който е редовен участник в списъка на Forbes и индекса на милиардерите на Bloomberg. Натрупва състоянието си благодарение на метали и минно дело, но на Острова е най-популярен като основен акционер в "Арсенал".

Роман Абрамович (13.5 млрд. долара)

Снимка 345943

Източник: Getty Images

Освен че е собственик на футболния "Челси", Абрамович също е инвеститор и политик. Живее в богаташкия район "Челси" и притежава дялове в стоманените гиганти "Евраз" и "Норилск Никел". Той е горд собственик на втората по големина яхта в света, която купи за близо 400 млн. долара през 2010 г.

Юджийн Швидлер (1.5 млрд. долара)

Снимка 345944

Източник: Getty Images

53-годишният Швидлер е по-малко известно име, но богатството му все пак е огромно. Подобно на Абрамович, с когото той е добър приятел и е сочен за негова дясна ръка, той също притежава дялове в "Евраз" и "Норилск Никел". Той е и изпълнителен предзидент на Highland Gold Mining. Според слуховете живее в луксозния лондонски квартал "Белгравия" (известен с невероятно скъпите си имоти, б.р.) и притежава френско лозе.

Владимир Махлай (1.4 млрд. долара)

Снимка 345945

Източник: CrimeRussia.com

Инженерът и предприемач Махлай живее в Лондон от 2006 г. насам. Той притежава основен дял в най-големия производител на амоняк в света - компанията TogliattiAzot. Той беше президент и изпълнителен директор на компанията, преди да се пенсионира през 2011 г., когато синът му Сергей пое управлението й.

Елена Батурина (1.14 млрд. долара)

Снимка 345946

Източник: Getty Images

55-годишната Батурина е международен предприемач и филантроп. Цялата й бизнес кариера е свързана и с инвестициите. Батурина притежава хотелска верига, която има имоти в Русия, Ирландия и Австрия, а също има интереси и в индустрията за възобновяема енергия.

Андрей Андреев (976 млн. долара)

Снимка 345947

Източник: Badoo

44-годишният Андреев е един от най-младите руски мултимилионери, живеещи в Лондон. Той е най-известен с основаването на уебсайта за запознанства Badoo, както и с унищожаването на други, по-малко известни интернет компании. През 2015 г. той се обедини със съоснователя на Tinder Уитни Уулф, за да пусне Bumble - друго приложение за запознанства, насочено специално към жените.