Британските власти са започнали разследване срещу руските олигарси на Острова. Някои от богаташите са заподозрени в корупция и ще трябва да дават обяснения за луксозния си начин живот, съобщава британския в. The Times.

Властите във Великобритания затягат мерките за борба с организираната престъпност и вече ще могат да изземат подозрителни активи на стойност над 50 000 паунда. Богаташи и олигарси ще трябва да докажат произхода на парите си, в противен случай рискуват те да бъдат конфискувани.

Чуждестранните престъпници и корумпираните политици, които използват Обединеното кралство като място за забавление и убежище, ще почувстват "пълната сила на правителството", предупреди секретарят по сигурността Бен Уолъс. "Ще дойдем за вас, за вашите активи и ще направим трудна средата, в която живеете", предупреди Уолъс.

Банкерът Андрей Бородин и съпругата му Татяна са сред най-обсъжданите светски двойки на Острова

Източник: Getty Images

Банкерът Андрей Бородин и съпругата му Татяна са сред най-обсъжданите светски двойки на Острова

Според експерти ежегодно във Великобритания се изпират 90 млрд. паунда незаконни пари.

Новото законодателство, което влезе в сила от началото на февруари, принуждава богатите да обяснят източника на активите си, ако срещу тях има подозрения в корупция. Мерките дават право на държавните служители да задържат активите, включително имуществото, докато не бъдат надлежно осчетоводени.

Според Times вече са открити десетки случаи, които ще бъдат разследвани.

Бизнесменът Бopиc Бepeзoвcĸи пoчинa във Великобритания пpи миcтepиoзни oбcтoятeлcтвa

Източник: Getty Images

Бизнесменът Бopиc Бepeзoвcĸи пoчинa във Великобритания пpи миcтepиoзни oбcтoятeлcтвa

Реалността много прилича на тази в популярния на Острова мафиотски сериал McMafia. "Досега е много близко до истината, международната природа на организираната престъпност и безнаказаността, с която някои от тези хора работят и жестокостта им, е абсолютно вярна", посочи Уолъс.

"Под целия този блясък има истинска гадост", добави той.

Той даде пример с т.нар. случай Laundromat - схема, в която фалшиви компании, основно базирани в Обединеното кралство, са използвани за изпиране на руски пари чрез западни банки. "Правителството смята, че знаем какво правят и няма да позволим повече да се случва", увери държавният служител.