Пандемията доведе до крах на много бизнеси, но не и за най-богатите американски милиардери. Богатството на деветимата от най-големите технологични титани в страната ескалира до над 360 милиарда долара миналата година, пише Business Insider.

Марк Зукърбърг прескочи границата от 100 милиарда долара, докато съоснователите на Google Лари Пейдж и Сергей Брин достигнаха до общо състояние от 65 милиарда долара.

Пазарната капитализация на Apple миналата година достигна границата от 2 трилиона долара, което направи нейния главен изпълнителен директор Тим Кук, милиардер.

Заради онлайн пазаруването по време на пандемията и Amazon достигна нови върхове. Потребителското търсене в началото на кризата беше толкова високо, че компанията, както и други търговци на дребно, се сблъскаха с недостиг на артикули като тоалетна хартия и дезинфектант.

Мъск, Безос и Зукърбърг не са единствените милиардери, чието богатство се е увеличило. Според Yahoo Finance богатството на изпълнителният председател и технически директор на Oracle Лари Елисън е нараснало от 59 млрд. долара на 90,3 млрд. долара през последната година. Нетното богатство на Майкъл Дел, главен изпълнителен директор на Dell Technologies, се е увеличила от 22,9 милиарда на 44,4 милиарда за същия период от време на пандемията.

Значителното нарастване на печалбите им рязко контрастира с икономическия крах, с който се сблъскват милиони американци, заради безработицата.

Неотдавнашен доклад също посочи, че американските милиардери могат да финансират две трети от пакета стимули на президента Байдън и то сами чрез печалбите, генерирани по време на пандемията.