Баскетболната легенда Майкъл Джордан днес става на 53 години. Той е 12-ата най-разпознаваема знаменитост на планетата и един от двамата спортисти (другият е Дейвид Бекъм), които влизат в топ 20 на най-известните хора в света.

Джордан превърна спортното си мъжество в маркетингово злато по-ефективно от която и да е друга спортна звезда в историята, пише Time.com.

Нетното му състояние от 1 милиард долара се дължи не само на внушителната му кариера в света на баскетбола, но и на неговите бизнес начинания, дялове в Националната баскетболна асоциация, рекламни договори и цялостен успех в превръщането на образа му в марка.

Майкъл Джордан е изиграл 12 сезона в отбора „Чикаго Булс” между 1985 г. и 1999 г. До оттеглянето му от тима в края на миналия век атлетът е спечелил десетки награди и титли.

Майкъл Джордан печели през 2015 повече, отколкото за 15 години в NBA

Майкъл Джордан печели през 2015 повече, отколкото за 15 години в NBA

Баскетболистът е вече милиардер

На 38-годишна възраст баскетболистът продължил кариерата си в отбора„Уошингтън Уизърдс”, на който бил частичен собственик. До окончателното му пенсиониране през 2003 г. е участвал в 1072 срещи.

Майкъл Джордан е един от най-успешно рекламираните спортисти в историята. Неговият силует присъства в легендарното лого на обувките Jumpman. Първите маратонки от линията Air Jordan дебютират през 1985 г. и в рамките само на година брандът носи на Nike 100 млн. долара. През 2013 г. марката изкарва 2,25 млрд. долара на американския производител, 90 млн. долара от които отиват директно при Джордан. Днес Air Jordan съставляват 58% от всички продажби на баскетболни маратонки.

Спортната звезда е сключвалa договори за милиони и с Gatorade, Ball Park Franks, Hanes, Wheaties и Chevrolet. Днес Майкъл Джордан печели по 60 милиона долара годишно само от бранда Nike/Jordan.

Никой не иска луксозното имение на Майкъл Джордан в Чикаго

Никой не иска луксозното имение на Майкъл Джордан в Чикаго

Звездата не може да го продаде вече трета година