Милиардерите в света "се справиха изключително добре" по време на пандемията на коронавируса, като увеличиха и без това огромното си състояние до рекордните 10,2 трилиона долара, пише The Guardian.

Според доклад на швейцарската банка UBS милиардерите са увеличили богатството си с повече от една четвърт (27,5%) в разгара на кризата от април до юли. От друга страна милиони хора по света са загубили работата си.

Според UBS заяви, че богатството на милиардерите е достигнало "нов връх, надминавайки предишния от 8,9 трлн. долара достигнат в края на 2017 г.". Броят на милиардерите също достигна нов връх от 2189 спрямо 2158 през 2017 г.

Йозеф Щадлър, от UBS заяви, че милиардерите се справиха изключително добре по време на кризата и не само изплуваха от бурята, но и спечелиха.

Според него богаташите са успели да се възползват от кризата, тъй като са купували повече акции на компании, когато пазарите на акции по света се сриват. Стадлър кава, че милиардерите обикновено имат "значителен апетит към риска".

Акциите в някои технологични компании, които често са собственост на милиардери, нараснаха много рязко.

"Екстремната концентрация на богатство е грозно явление от морална гледна точка, но също така е разрушително в икономическо и социално отношение", заяви Люк Хилярд изпълнителен директор на High Pay Centre - мозъчен тръст.

"Богатството на милиардерите се равнява на състояние, което е почти невъзможно да се похарчи в продължение на много животи в абсолютен лукс", каза Хилиард. "Всеки, който трупа богатства в този мащаб, може лесно да си позволи да увеличи заплащането на служителите, които генерират тяхното богатство, или да допринесе много повече за данъци, като същевременно остава много добре възнаграден за постигнатите успехи", заявява още той.

"Констатациите от доклада на UBS, показващи, че супербогатите стават още по-богати, т.е капитализмът не работи както трябва".

Според Стадлер фактът, че богатството на милиардерите се е увеличило толкова много в момент, когато стотици милиони хора по света се борят за оцеляване, може да доведе до обществен и политически гняв. "Има ли риск те да бъдат отлъчени от обществото? Да - каза той. "Наясно ли са? Да."

Сегашните свръхбогати хора в света притежават най-голямата концентрация на богатство от началото на 20-ти век, когато семейства като Карнеги, Рокфелер и Вандербилт контролират огромно състояние.

Най-богатият човек на планетата е Джеф Безос, основателят и главен изпълнителен директор на Amazon, със 189 млрд. долара. Богатството на Безос се е увеличило с 74 млрд. долара тази година, според индекса на милиардерите на Bloomberg, поради скока в цената на акциите на Amazon.

Една от малкото жени милиардери е Кайли Дженър.

Илон Мъск, основателят на Tesla, е спечелил най-много досега за тази година, като състоянието му се е увеличило със 76 млрд. долара до 103 млрд. долара.

UBS заяви, че много милиардери са дарили щедро част от богатството си, за да помогнат в борбата срещу Covid-19 и финансовото въздействие на блокирането на икономиката.

Британските милиардери са дарили много по-малко от тези от други страни. В САЩ 98 милиардери дариха общо 4,5 млрд. долара, в Китай 12 милиардери са дарили 679 млн. долара, а в Австралия само двама милиардери са дарили 324 млн. долара. За сравнение във Великобритания девет милиардери са дарили само 298 милиона долара.