След като отчете спад от близо 5% през 2020 година, японската икономика се отправи по възстановяване от кризата със стабилни темпове. Отчасти това се дължи на възстановяване на износа и наближаващите Олимпийски игри в Токио.

Междувременно основният индекс на фондовата борса в Япония Nikkei 225 е с 54% нагоре в сравнение с година по-рано. Като последствие от всичко това може да се каже, че най-богатите японци са станали още по-богати през последната година.

Тяхното общо нетно състояние е нараснало с 48% до общо 249 милиарда долара, показват актуални данни на Forbes. На първо място по богатство застава основателя на SoftBank Масайоши Сон. Неговото богатство е удвоило размера си през последната година до 44,4 милиарда долара.

Основателят на Coupang напуска Харвард, за да основе компанията, която го прави милиардер

Да напуснеш Харвард, за да създадеш корейския Amazon. А той да те направи милиардер

Coupang е напът да направи най-големият дебют на чуждестранна компания в САЩ от 2014 година насам

Голям принос за това има дебютат на корейската платвформа за доставки Coupang на фондовата борса, в която SoftBank е инвеститор.

Междувременно нарасналото търсене на удобни ежедневни дрехи и на облекло за дома донесе рекордни продажби за японския лидер в масовата мода Uniqlo. И те бяха толкова рекордни, че нетното състояние на нейния собственик Тадаши Янай се е увеличило с 90% за 12 месеца до 42 милиарда долара.

Сред тези, които са удвоили богатството си през изминалата година, са основателят на доставчика в автомобилната индустрия Nidec, който обяви милиардна инвестиция в Сърбия. Той се изкачи сред първите петима най-заможни души в Япония с активи за 9 милиарда долара.

Официално: Сърбия ще има мегазавод за автомобилни мотори за $1,8 милиарда

Официално: Сърбия ще има мегазавод за автомобилни мотори за $1,8 милиарда

Строителството ще започне през септември, а производството - през 2022-а