През 2022 година Сърбия ще има свой завод за производството на мотори за електромобили. Тогава ще заработи базата на японския конгломерат Nidec, за която се заговори преди 6 месеца.

Сега вече и официалното потвърждение за завода е факт. Според съобщение на офиса на сръбския президент компанията ще построи фабриката в град Нови Сад, като инвестицията в нея ще бъде в размер на 1,5 милиарда евро или 1,8 милиарда долара.

Работата по проекта трябва да започне през септември тази година, а производството - в средата на следващата година.

"При първата фаза от проекта Nidec ще наеме 480 души, като тяхното заплащане ще бъде значително над средното за Сърбия", коментира на пресконференция в петък президентът Александър Вучич, цитиран от сайта SeeNews.

Nidec планира да инвестира $1.9 милиарда в завод за мотори за електромобили в Сърбия

Японски гигант инвестира $1.9 милиарда в завод за мотори за електромобили в Сърбия

Фабриката ще бъде най-големият производствен хъб на компанията в Европа

Заводът в Нови Сад ще бъде разположен на над 90 000 квадратни метра. Той ще бъде разделен на цех за производството на мотори и на такъв за автомобилни инвертори. В пърия ще бъдат отворени 1000 работни места, а ввъ втория - 200.

Базата в съседна Сърбия ще бъде една от най-големите производствени бази за японската компания в Европа, като годишно от там ще излизат между 200 000 и 300 000 произведени единици към 2023 година.

Японската Nidec е специализирана в производството на мотори за автомобили. Тя е създадена в началото на 70-те години на миналия век. Днес групата управлява близо 300 дъщерни дружества в Япония, Азия, Европа и Америка.

Continental отвори завод за 140 милиона евро в Сърбия

Един от най-големите производители на авточасти отвори завод за €140 милиона в Сърбия

Там ще бъдат наети около 500 души

В последните години Сърбия успява да привлече доста инвестиции в автомобилната индустрия. Един от последните примери е новият завод в страната на водещият производител на авточасти Continental. Проектът за 140 милиона евро беше приключен преди месец.

Новата база също се намира Нови Сад, като е втората за групата, намираща се в западната ни съседка. Там компанията ще произвежда електроника за коли. Според информацията там ще бъдат наети около 500 души. Continental има и развоен център в града, който работи от 2018 година. В него работят около 600 инженери.