Милиардерът Джоузцеф Сафра получи одобрение за проекта си - кула под формата на лале, висока 305 метра. Впечатляващата сграда ще бъде издигната в близост до другия му небостъргач Gherkin във финансовия район на Лондон - "Сити".

Комитетът по планиране и транспорт в Лондон вече е дал одобрението си за сградата, проектирана от компанията за архитектура и дизайн Foster+Partners, пише Bloomberg. Планът за ексцентричната кула със стъклен купол на върха сега вече подлежи на допълнителното одобрение от кмета и правителството преди работата по нея да може да започне.

Снимка 415977

Източник: thetulip.com

"Това е едно уникално предложение, вярваме, че заслужава място на хоризонта", казва Гуин Ричардс, ръководител на проекта City of London Corporation.

Сафра купува небостъргачът Gherkin за $948 милиона през 2014 година. Той е бил първата сграда от новите високи обекти, построени в централната част на Лондон, след като преди изборите през 2000 г. са въведени нови правила за строенето. Одобрението на настоящия проект може да увеличи стойността на сградата Gherkin и парцела около нея.

Tulip ще предложи на посетителите приключение в така наречените гондоли, които са инсталирани към тази част от сградата, наподобяваща листата на лалето. Плановете включват и ресторанти, барове, галерия, образователни пространства и стъклени пързалки, свързващи някои етажи.

Снимка 415979

Източник: thetulip.com

Проектът обаче предизвика възражения заради опасенията, че ще ограничи видимостта от Tower of London. Сградата ще бъде втората най-висока в Лондон след небостъргача Shard. Ако планът за нея бъде одобрен, се очаква строежът на кулата да завърши през 2025 година.

"Тази сграда има потенциала да играе важна роля в реализирането на нашата визия за централната част - "Сити" като оживен град, който да привлича посетители", заяви председателят на Комитета по планиране и транспорт Крис Хауерд.