Семейна вражда в една от най-богатите фамилии в Канада, бе уредена чрез разделяне на компанията, която притежава някои от най-известните състезателни писти в Америка.

Франк Стронах и дъщеря му Белинда Стронах най-сетне приключили дългата битка за контрол на семейния бизнес. Белинда ще получи контрол върху състезателните и игралните бизнеси Stronach Group, които включват парк Santa Anita и Gulfstream Park, както и свързаните с тях недвижими имоти.

Франк Стронах и съпругата му Елфриде Стронах ще поемат пълна собственост върху бизнеса с развъждане на чистокръвни жребци, включително и земеделски операции във Флорида, Кентъки и Онтарио. Те вече няма да предявяват интерес към Stronach Group.

През октомври 2018 г. Франк Стронах съди Белинда и други, включително изпълнителния директор на Stronach Group Алън Осип, за 520 милиона канадски долара (393 милиона щатски долара), претендирайки за лошо управление на семейното богатство. Според обвиненията тя е разпилявала богатството чрез лични разходи.

Белинда Стронах е бивш политик, който за кратко ръководи Magna International. Тя отхвърли твърденията за лошо управление на семейното богатство. В съдебните досиета тя заяви, че "често нерентабилните проекти на баща й" са източили 580 милиона долара от семейното богатство.

Нито един от семейството в момента не се занимава с операциите на Aurora - най-големия производител на авточасти в Канада, базираната в Онтарио Магна.

"Доволен съм, че баща ми ще може да се съсредоточи върху земеделския бизнес и свързаните с него проекти, които са негова страст. Споразумението ще позволи на The Stronach Group да продължи да изгражда успешни компании с качествени работни места", казва Белинда Стронах в изявление. Тя ще бъде президент и председател на Stronach Group, която включва няколко бранда.

Кои са 10-те най-богати фамилии в света?

Кои са 10-те най-богати фамилии в света?

Търговци на дребно, модни гиганти и петролни магнати

След няколко години работа като машинист в Австрия, Франк Стронах пристигна в Канада в началото на 50-те години на миналия век с няколкостотин долара в джоба си и строи Magna. Компанията е с приходи от 28,7 милиарда долара и нетен доход от 1,1 милиарда долара до 2011 г. - годината, в която той се оттегли като председател.