"Гладът" на Азия за луксозни стоки, нарасналото търсене на оборудване за строителния сектор и лабораторните услуги създадоха три нови милиардера в Европа. А другото общо между тях е, че те управляват семейни компании.

С това могат да се похвалят Марина Жиори-Сваровски, която управлява австрийската Swarovski, Марк Мамфорд, който е най-малкият син на основателя на британската JCB Service и Жилес Мартин, който контролира Eurofins Scientific. Богатствата и на тримата надхвърлиха 1 трилион долара през тази година, показват данните на Bloomberg.

Какво знаем за тримата?

62-годишният Марк Мабфорд е директор на петте дъщерни дружества на британския конгломерат Ricaster, част от групата JCB, която е най-големият производител на строително оборудване на Стария континент. Той наследява 25% от групата след смъртта на баща си през 2001 година.

Мабфорд става част от JCB през 1969 година, когато е назначен за директор на една от дъщерните компании. Част от семейната империя е и по-големият му брат Антони, който води значително по-разточителен живот от Марк. Последният е известен със своите луксозни яхти, дома си на Барбадос и рицарското си звание, дадено от Кралица Елизабет II през 1990 година.

Жилес Мартин от своя страна е наследник на веригата лаборатории Eurofins Scientific, която има 14 000 служители и 180 лаборатории в глобален мащаб, показва официалният сайт на компанията. В техните обекти се извършват тестове за фармацевтичната, хранителната индустрия, както и за производството на потребителски стоки.

Самият Жилес е председател на борда на директорите, а съпругата му контролира 1,7% от компанията. В ръцете на брат му Ив-Лои са около 30 на сто от дружеството. Двамата са сред най-богатите французи.

Марина Жиори-Сваровски е сестра на Гернот Лангес-Сваровски, който е най-големият акционер в един от водещите производители на кристали Swarovski. Тя държи своя дял в компанията чрез дружеството Marina Giori Beteiligungs und Verwaltung, регистрирано в Инсбрук.

Марина е правнучка на основателят на австрийския лидер Даниел Сваровски. Нейният брат държи дял от 21% в компанията, изчисляван на 1,9 милиарда долара.