Тази седмица беше доста напрегната за SpaceX, Tesla и Twitter, което доведе до главоболие на техния собственик Илон Мъск. Той отчете спад на богатството си с около 12,6 милиарда долара, който е най-големият досега тази година, според индекса на милиардерите на Bloomberg.

Tesla разочарова инвеститорите с резултатите си за първото тримесечие, което изпрати акциите на производителя на електрически автомобили надолу с 9,75% до 162 долара. Експериментална ракета Starship на SpaceX експлодира около четири минути след излитането си над Мексиканския залив, а проверените потребители на Twitter започнаха да виждат как емблематичните сини отметки изчезват от акаунтите им.

Tesla започна ценова война в Китай, която заплашва някои производители на автомобили

Tesla започна ценова война в Китай, която заплашва някои производители на автомобили

Произведените автомобили на Tesla в Китай поевтиняха с до 14% от миналата година

Мъск има състояние от 163,9 милиарда долара и все още е вторият най-богат човек в света след председателя и главен изпълнителен директор на LVMH Moët Hennessy Louis Vuitton Бернар Арно, който е натрупал състояние от 211 милиарда долара. Двамата милиардери си оспорват титлата за първото място, откакто Арно изпревари Мъск миналия декември.

Резултатите на Tesla най-пряко се отразиха върху нетната стойност на Мъск. Цената на акциите на Tesla падна рязко, след като производителят на електрически превозни средства отчете спад от 24% на годишна база в печалбата до 2,5 милиарда долара. Това се дължи отчасти на огромните намаления на цените напоследък.

Според Bloomberg нетната стойност на Мъск включва 13% дял в публично търгуваната Tesla, 42% дял в космическата SpaceX и 79% дял в Twitter, компания, която той купи за 44 милиарда долара през 2022 г. Той е главен изпълнителен директор компаниите.