Макар че акциите на компаниите се възстановяват, а все повече страни премахват ограниченията, милиардерът Рей Далио далеч не е оптимистично настроен и казва, че пандемията ще донесе най-тежкия икономически спад от почти век. "Не се връщаме към нормалното", казва Далио пред CNBC, отхвърляйки напълно идеята за бързо възстановяване.

"Мислете за вируса като за цунами. Когато премине, щетите все още ще са тук: загубени са доходи, компаниите страдат, ще има нужда от преструктуриране. Това ще забави възстановяването".

Затова Далио дава съвети как да управляваме парите си, за да преживеем спада, който може да продължи и след 2020 г.

Спестявания

Първо, трябва да отправите поглед към спестяванията си и да прецените от колко пари имате нужда, за да сте "в безопасност и свободни". Тоест, трябва да изчислите колко месеца може да изкарате само на спестявания и с тях да покривате разходи като наем, храна и важни сметки като тези за ток, вода, телефон.

Според Далио, който управлява най-големия хеджфонд в света, трябва да имате достатъчно спестени пари, за да изкарате няколко месеца - или дори година. Обикновено, експертите сочат, че минимумът на аварийния фонд е 6 месеца.

Когато сте готови с първата точка, трябва да започнете да мислите как парите ви да изкарат още пари.

Диверсифицирайте инвестициите си

Вторият съвет е да инвестирате средствата си и да ги диверсифицирате, тоест да ги вложите в различни класове активи, които ще издържат, независимо от икономическата ситуация. Хубаво е да се подготвите за намаляващ икономически ръст, или за растяща инфлация.

Далио предупреждава, че не трябва да държим много кеш или облигации, тъй като предостояща инфлация ще намали стойността им. По-привлекателна инвестиция, според него, е златото.

Не се опитвайте да уцелите правилния момент на пазарите

Никога не се опитвайте да уцелите кога пазарът ще удари дъно или връх, подчертава Далио. "Това е много важно".

В миналото милиардерът е казвал, че най-голямата грешка е, че повечето хора съдят за това коя инвестиция ще е добра по това коя е била добра досега.

Вместо това той казва, че непрофесионалните инвеститори трябва да предприемат дълга позиция в диверсифицирано портфолио и трябва да вземат предвид, че икономическите цикли се редуват и сменят. Така най-добрият момент да купите е в мечи пазар, според него.

Уорън Бъфет пък често казва, че най-добрата инвестиция за начинаещи инвеститори е купуването на индексен фонд, като такъв, който следи S&P 500. Популярна стратегия е и влагането на малки суми пари в него, но редовно, като така изравнявате цената, на която купувате.

Материалът е с информационен характер и не представлява съвет за покупка или продажба на активи.

Рей Далио: От кризата ще произтече нов световен ред с Китай начело

Рей Далио: От кризата ще произтече нов световен ред с Китай начело

Историята показва, че всички империи се издигат и залязват със своите дългове и валути, казва той