Милиардерът Рей Далио прогнозира, че пандемията ще промени коренно световния ред, както направи и Голямата депресия и Втората световна война. От тази криза Китай ще излезе като доминираща сила, прогнозира той пред японското финансово издание Nikkei.

Съпредседателят на Bridgewater Associates, най-големият хедж фонд в света, посочи още, че пандемията предизвика изненадващ икономически спад, но такъв щеше да дойде така или иначе "поради същата причина, поради която винаги се случва", а именно особено голямата уязвимост на световната икономика. Централните банки привършиха мунициите си да удължат настоящия кредитен цикъл в страните с голям дълг и огромна пропаст в богатството.

"Този период е подобен на годините между 1930 и 1945 г. Както тогава, централните банки и правителствата отчаяно се опитваха да попълнят дупките в доходите и балансите с новосъздадени пари. Гражданите, компании и страните, които нямат достатъчни спестявания фалират. Общо взето поради същите причини, както тогава, това ще промени геополитическият баланс на властта и световния ред", смята той.

В краткосрочен план, прогнозира Далио, САЩ има огромна мощ, тъй като има възможността да създава световната валута - доларът, който е така отчаяно необходим заради дълговете, деноминирани в зелената валута.

Когато тези заеми изчезнат след няколко години - чрез дефолти или принтирането на нови долари, тогава ще видим и спад в значението на долара като резервна валута. А това ще отслаби САЩ като икономическа суперсила, посочва той. Историята показва, че всички империи се издигат и залязват със своите дългове и валути. Подобен е случаят и с британската и холандска империи и техните валути.

Рей Далио прогнозира, че след кризата Китай ще се възкачи на трона, но това се случва "еволюционно, а не революционно". Според него, това ще се случи след около десетина година, а Поднебесната империя първо ще трябва да отвори пазарите си.

Нещо повече, Далио прогнозира още, че световният ред ще е различен. Той смята още, че се надига и подновена битка между капитализма и социализма и посочва, че "ще видим значително преразпределение на богатство". "Страхувам се, че това ще бъде подобно на случилото се през 30-те години на миналия век със съвременните версии на комунизма и фашизма".

В коментар относно икономическите ефекти на пандемията, Далио посочва, че кризата щеше да е далеч по-лека, ако светът не бе затънал в толкова много дългове. "Ако погледнем към това, което различава държавите и хората, почти винаги то зависи от това колко спестявания и дълг имат. Тези със силен баланс ще спечелят, а тези с най-много дълг ще страдат най-много", казва той.