Как се гради успех? - Песъчинки. Тежка работа. Предвидливост. Интелигентност. И това е само малка част от тайните съставки. Има обаче още една много важна такава според милиардера Ерик Шмид - късмета.

"Бих казал, че се определям от късмета и мисля, че почти всеки, който е успял, трябва да започне с думите, че е имал късмет. Късметлия от раждането, късметлия, че имам интелектуален и интелигентен семеен домашен живот, възпитание, глобално възпитание и т.н.", сподели Шмид в подкаста "Conversations with Tyler".

Милиардерът дава собствения си живот за пример. Баща му е бил икономист, който е преместил семейството в Италия, когато Шмид е бил млад. "И това е във време, когато хората не пътуваха така, както днес, беше доста екзотично да израсна италианец и мисля, че това наистина ме промени", каза той.

Този опит му създава нова представа за света. По думите му дори днес огромна част от хората са локално фокусирани, а не глобално, което е грешно.

Мъск вече е третият най-заможен милиардер, но има и нова най-богата жена в света

Мъск вече е третият най-заможен милиардер, но има и нова най-богата жена в света

Създателят на Tesla успя да изпревари Марк Зукърбърг и застана на тази позиция

След това 63-годишният Шмид разказва за образованието си, което получава в Принстънския университет. Той започва бакалавър по архитектура, след което обаче разбира, че от него би станал много добър инженер, какъвто става през 1976 година. "Бях ужасен архитект. Но аз се оказах доста добър инженер и това беше по времето, когато компютърните науки не съществуваха. Тогава влязох в Принстън и казах: "Вижте, мисля, че предпочитам да правя компютри", разказва той. След това Шмид става магистър и доктор по компютърни науки в Калифорнийския университет в Бъркли.

Милиардерът признава, че моментът е бил ключов за неговия успех - фактът, че компютърната индустрия току-що се е родила се оказва основополагащ за успеха му.

Отдадеността на Шмид да преследва интереса си към компютрите се оказва водеща в останалата част от кариерата му. Той беше главен изпълнителен директор на Google от 2001 до 2011 година и изпълнителен председател на компанията майка на Google - Alphabet, докато през януари 2018 година не се оттегли, за да стане технически съветник.

Според Forbes богатството на Шмид възлиза на около 12,7 милиарда долара.

Изпълнителният председател на Alphabet Ерик Шмид се оттегля

Един от най-силните лидери на Google се оттегля

Той направляваше компанията през последните 17 години

Друг важен момент в живота на милиардера изиграват неговите приятели - "имах добър вкус към приятели и те ми помогнаха ... Най-хубавите неща в живота ви ще дойдат от хората, с които се разхождате. Това работи невероятно добре за мен", допълва той.

Шмид не е единственият изключително успешен човек, който признава как късметът е изиграл значителна роля за успеха.

"Богатството ми идва като комбинация от това, че живея в САЩ, някои щастливи гени и сложни лихви. Децата ми и аз спечелихме това, което наричам "лотария на яйчниците". Думите са от 2010 година и принадлежат на милиардера Уорън Бъфет, чието богатство сега се оценява на повече от 79 милиарда долара според Forbes. "Роден съм в правилната държава и в точното време", казва Бъфет, който вече е на 88 години.

Бъфет е загубил най-много от богатството си през тази година сред 400-те най-богати американци

Бъфет е загубил най-много от богатството си през тази година сред 400-те най-богати американци

Въпреки това той все още се класира като четвъртия най-богат човек в Америка

Основателят и собственик на Facebook Марк Зукърбърг също заяви, че дължи успеха си на случайността на възпитанието си. Бащата на Зукърбърг е зъболекар, който осигурява комфортен живот, така че на Зукърбърг да бъде предоставена свободата да следва своите интереси.

"Всички знаем, че не успяваме само като имаме добра идея или работим усилено. Успяваме и като имаме късмет. Ако трябваше да подкрепям растежа на семейството си, вместо да имам време да кодирам, ако не знаех, че ще се оправя, ако Facebook не се получи, нямаше да стоя тук днес. Ако сме честни, всички знаем колко късмет сме имали", казва още Зукърбърг.

Икономическото предаване Money.bg по Bulgaria ON AIR стартира поредицата "Успелите българи"

Икономическото предаване Money.bg по Bulgaria ON AIR стартира поредицата "Успелите българи"

Тази събота от 16:30