Китайските власти налагат ограничение след ограничение на една доскоро процъфтяваща индустрия. А това от своя страна струва десетки милиарди долари на големите предприемачи в сектора.

Регулаторите в азиатската страна започнаха кампания за ограничаване на дейността на частните платформи за образование, привлекли десетки милиони ученици през миналата година, когато училищата останаха затворени.

По думите на анализатора от изследователската фирма Blue Lotus Capital Advisors Джуо Джинуен с разрастването на бизнеса са се появили злоупотреби с ценообразуването, подвеждаща реклама и други проблеми.

А въвеждането на по-строги правила от властите досега е изтрила 27 милиарда долара богатство на предприемачите от индустрията. Най-голяма загуба, според изчисленията на Forbes, има при Лари Чен, който е основател на платформата Gaotu.

Компанията се търгува на борсата в Ню Йорк, като е изгубила 90% от капитализацията си от януари насам. Нетното състояние на Лари Чен в резултат в момента е на равнище от 1,6 милиарда долара, като само преди месеци той притежава 16,5 милиарда долара.

На второ място с най-голяма загуба е Джанг Беншин. Неговата компания TAL Education, която също се търгува в Ню Йорк, е поевтиняла с 60% от началото на годината. А неговото богатство се е стопило до 5,5 милиарда долара от 10 милиарда долара.

Третият милиардер Майкъл Минхон Ю, който е основател на New Oriental Education & Technology, е загубил 2,1 милиарда долара за същия период.