Боксьорът Флойд Мейуедър спечели категорично супер сблъсъка с Конър МакГрегър в неделя сутринта. Но победата му донесе и още нещо позитивно - той вече ще е част от клуба на спортистите милиардери.

Очаква се сметката на Мейуедър да набъбне с около 300 млн. долара от мача.

Боксовата звезда, чийто рекорд включва 50 победи и нито една загуба, вече е натрупал над 760 млн. долара през кариерата си, под формата на премии, приходи от билети и ТВ права.

След боя с МакГрегър, Мейуедър се присъединява към Майкъл Джордан, легендите на голфа Тайгър Ууудс, Арнолд Палмър и Джак Никлаус и бившият пилот от Формула 1 Михаел Шумахер, които са единствените спортисти, заработили над 1 млрд. долара.

"Не мисля, че се справя твърде зле в кариерата си", казва Леонард Елърби, изпълнителен директор на Mayweather Promotions - компанията, която притежава правата за мачовете на боксьора, а организира срещите и на много други боксьори.

Джордан спечели повече от 93 млн. долара от заплати в кариерата си. Освен това той има няколко доходоносни спонсорски договори, включително доживотна сделка с Nike.

Тези сделки, както и факта, че притежава отбора от НБА "Шарлот Хорнетс" му помогнага да влезе в клуба на милиардерите. Това се случи за пръв път през 2015 г.

В момента Джордан притежава над 1.3 млрд. долара, а общата сума, която е заработил е 1.7 млрд. долара.

Тайгър Уудс също беше част от елитния милиардерски клуб, макар и за кратко. През 2009 г. Forbes изчислява, че спечелените пари и спонсорски договори го превръщат в милиардер.

В кариерата си до момента легендарният голфър е спечелил 1.65 млрд. долара. Но той далеч не е толкова успешен през последните години (не е печелил голям турнир от 2008 г.) и печалбите му спаднаха драстично.

Голфърът се забърка в шумен секс скандал, заради който някои от спонсорите му се отказаха от него. Богатството му през 2016 г. е било 740 млн. долара, показват данните на Forbes.

Колегите му Арнолд Палмър и Джак Никлаус са спечелили съответно 1.35 млрд. долара и 1.15 млрд. долара от наградни фондове си спонсорски договори.

7-кратният шампион във Формула 1 Михаел Шумахер е заработил 1 млрд. долара, а в най-силните му години с Ferrari печелеше по 80 млн. долара годишно.

В списъка на най-богатите спортисти, които обаче не са милиардери, присъстват и бившият баскетболист Кобе Брайънт (770 млн. долара), голфърът Фил Микелсън (760 млн. долара), бившият кечист и собственик на Световната федерация по кеч (WWE) Винс МакМеън (750 млн. долара), бившият футболист Дейвид Бекъм (730 млн. долара), бившият баскетболист Шакил О"Нийл (700 млн. долара), бившият боксьор Майк Тайсън (685 млн. долара) и тенисистът Роджър Федерер (600 млн. долара).

Един от спортистите с най-голяма амбиция да влезе в милиардерския клуб е баскетболистът ЛеБрон Джеймс. Той печели милиони по време на състезателната си кариера и подписва щедри спонсорски договори, включително доживотна сделка с Nike.

Баскетболистът, който по последни данни разполага с около 640 млн. долара, може да се възползва от знанията на опитни съветници - като милиардера Уорън Бъфет, с когото ги свързва близко приятелство.

Целта на Джеймс да стане милиардер зависи повече от инвестициите му, отколкото от приходите му от баскетболната му кариера и спонсорски договори, смята приятелят му от детинство и бизнес партньор Маверик Картър.