Миналия четвъртък почина собственичката на козметичната марка L'Oreal Лилиан Бетанкур, която се нареждаше сред милиардерите като най-богатата жена в света. И това измести фокуса към нейната дъщеря Франсоаз Бетанкур Майерс.

Коя е точно тя, която вече държи в ръцете си 43.3 милиарда долара и е новата най-заможна дама в света?

Франсоаз не е известна с бизнес начинанията си, но за сметка на това се знае, че тя свири на пиано по няколко часа на ден и е написала две книги - изследване на Библията в пет тома и генеалогия на гръцките богове.

"Тя живее в своя собствен пашкул", коментира Том Санктон, който е автор на биографичното заглавие "The Bettencourt Affair". "Тя ограничава социалния си живот основно до границите на своето семейство", допълва той, цитиран от Bloomberg.

За Франсоаз обаче вече ще бъде трудно да води подобен изолиран начин на живот, след като днес тя вече е собственик на четвъртата най-голяма бизнес империя в Европа. Чрез семейната холдингова компания Tethys тя притежава 33% от акциите на френския производител на козметика, които се равняват на 43.3 милиарда долара.

Задачата пред нея няма да е никак лека, след като в последно време ръководството на компанията постави въпроса за дела на фамилията в L'Oreal, както и този на швейцарския гигант Nestle, който държи 23% от акциите на дружеството.

Засега се разглеждат разнопосочни варианти, като изкупуването на пакета на Nestle или поглъщане на базираната в Париж компания.

"В този болезнен за нас момент искам да подчертая, от името на семейството ни, нашата пълна подкрепа и лоялност към L'Oreal, към президента Жан-Пол Ажон и неговия екип", коментира наследничката в четвъртък.

Въпреки че наследява империята на майка си, Франсоаз и Лилиан имат тежки периоди в отношенията си. След смъртта на баща си, френският политик Андре Бетанкур през 2007 г., Франсоаз няколко години води съдебни битки срещу майка си, като я обвинява, че има умствено заболяване и това позволява на приближените й да я манипулират.

Делата започват след като Лилиaн дава 1 милиард евро под формата на подаръци и пари на свои приятели. В крайна сметка през 2011 г. френският съд разрешава на Франсоаз и синовете й да защитават интересите на възрастната Бетанкур.