Съоснователите на интернет гигантът Google Лари Пейдж и Сергей Брин са забогатели с 14 милиарда долара само за ден, след като компанията майка Alphabet представи рекордни тримесечни резултати в сряда.

Акциите на лидера се изкачиха с 9,2% при старта на търговията в САЩ вчера, след като резултатите показаха приходи от 56 милиарда долара за четвъртото тримесечие на годината. Това бележи 23% ръст на годишна база, което изпревари с много очакванията на анализаторите, пише Forbes.

Основният източник на приходи за технологичния лидер е рекламния ѝ бизнес. За разглеждания период той има приходи от 46,2 милиарда долара или с 22% повече в сравнение с година по-рано. От друга страна обаче подразделението за облачни услуги на Google се оказа губещо. То отчете загуба в размер на 5,6 милиарда долара за четвъртото тримесечие.

Според изчисленията на Real-Time Rankings на изданието Лари Пейдж е добавил 7,1 милиарда долара към нетното си богатство до общо 91,2 милиарда долара. Бившият главен изпълнителен директор на Alphabet вече е седмият най-богат човек в света.

Облачните услуги на Google ѝ загубиха $5,6 млрд.

Облачните услуги на Google ѝ загубиха $5,6 млрд.

Като цяло обаче компанията се справя добре и отчита $15,2 млрд. печалба за последните три месеца на 2020 г.

Междувременно бизнес партньорът му Сергей Брин е забогатял с 6,8 милиарда долара до 88,4 милиарда долара. Така някогашният президент на компанията успя да изпревари инвеститора Уорън Бъфет и да застане на осмата позиция сред най-богатите хора в света.

Лари Пейдж и Сергей Брин основават Google през 1998 година, докато двамата са студенти в Станфордския университет. Те напуснаха ръководните позиции в компанията майка през 2019 година. Въпреки това остават членове на борда на директорите в нея.