Google даде на инвеститорите да надникнат в резултатите на облачния бизнес на гиганта — и ситуацията не изглежда добре, коментира CNN.

Google Cloud отчита загуба от $1,2 млрд. през последното тримесечие на 2020 г., 4% по-голяма от записания отрицателен резултат година по-рано. Подразделението е загубило $5,6 млрд. за цялата година, скок от 21%.

Като цяло, бизнесът на Google се справя добре през кризисния период. Гигантът отчита чиста печалба от $15,2 млрд., повишение от 43%, при приходи от почти $57 млрд., които се покачват с 23%.

Докато Google продължава да "печата" пари от рекламния си бизнес, компанията отдавна се опитва да се диверсифицира чрез продажби на хардуер, облачни услуги и други проекти. Именно облачните услуги, които се оказаха значим двигател за печалбата на конкурентната Amazon, се смятаха за най-обещаващите усилия и на Google.

Приходите все пак продължават да растат — до $13 млрд. миналата година. По-рано тази седмица компанията подписа и 6-годишно стратегическо партньорство с Ford, според което автомобилният производител ще използва облачните услуги на Google.