Милиардерът Макензи Скот и бивша съпруга на Джеф Безос отдавна планира да раздаде поне половината от богатството си. Тя интензивно "работи" по тази своя идея и сега дарява имения за благотворителност.

Неотдавна тя дари два от имотите си в Бевърли Хилс, Калифорния на Калифорнийската обществена фондация, която предоставя безвъзмездни средства на организации с нестопанска цел в Лос Анджелис. Организацията възнамерява да продаде и двете жилища на обща стойност 55 милиона долара и да използва 90% от приходите за финансиране на инициативи за достъпни жилища, казва старши вицепрезидентът на организацията Джарет Бариос, цитиран от Cnbc.

Останалите 10% ще отидат за програма за интеграция на имигранти, добавя той. "В Лос Анджелис имаме нужда от жилища на достъпни цени, което е свързано с кризата с бездомността, която преживяваме", каза Бариос.

"Този ​​подарък ще осигури значително увеличение на нашите годишни разходи за създаване на жилища и подкрепа на наематели."

Сделката беше финализирана миналия уикенд, след като Скот започна процеса на даряване на именията миналия месец.

Богатството на Скот възлиза на 38,2 милиарда долара. Тя купува един от домовете с бившия си съпруг Джеф Безос за 24,4 милиона долара през 2007 г. Двамата купиха втория дом, разположен на същата улицата, десетилетие по-късно за 12,9 милиона долара. Двете жилища имат 11 спални, 13 бани, плувен басейн и тенис корт според агенцията з анедвижими имоти Zillow.

През март Макензи Скот тя обяви дарения 4 милиарда долара през предходните девет месеца. Това включва 20 милиона долара за Калифорнийската обществена фондация за създаване на дарителски фонд за изкуства в Лос Анджелис.

Ще отнеме известно време, преди именията да се превърнат в използваеми финансови средства. Фондацията трябва да пусне на пазара и да продаде домовете, преди да реши кои организации ще получават годишни субсидии от постъпленията, казва Бариос.

Крайната цел на организацията е да изгради и поддържа достъпни жилища за хора с ниски доходи в Лос Анджелис и да финансир жилищни програми, които помагат на наемателите да имат достъп до информация и да кандидатстват за програми за подпомагане при наемане.