Лорен Критцер влиза в калифорнийската аукционна зала без работа и едва оцелявайки с 200 долара месечно. Седемдесет и седем секунди по-късно обаче той излиза от там милионер - всичко това благодарение на одеяло. Историята му разказва CNBC Make It.

Животът му се променя завинаги, когато той открива, че една забравена стара семейна реликва, одеяло от от 19-ти век, седяло в килера му в продължение на седем години, всъщност струва 1,5 милиона долара. Дотогава той живее в барака в покрайнините на Калифорния, загубил крак в почти фатална автомобилна катастрофа. Сега той живее в дом за 250 000 долара.

Продажбата на одеялото "ми даде нов живот", казва Критцер. Но този нов живот носи неочаквани предизвикателства, включително данъчните пречки, както и семейна драма. По думите му това са едни от най-големите недостатъци на неочакваното щастие.

Той е шокиран от това колко бързо купчината пари намалява."Не е като преди 40 или 50 години", казва той. "Ако бях спечелил 1 милион долара преди 50 години, щях да съм богат точно сега, буквално щях да бъда богат."

След като използва по-голямата част от новото си състояние, купувайки две жилища в Централна Калифорния, той казва, че губи около 10 000 долара годишно само от застраховки и данъци върху имуществото. Без поток от доходи, за да продължи да живее от богатството си, се налага да се премести някъде, където разходите за живот са по-ниски.

"Аз съм от Калифорния, израснал съм тук, но без да работя, просто е трудно да оцелея."

Сега той и съпругата му искат да продадат къщата си и да се преместят на север в Айдахо, където данъците не са непоносими и животът е по-достъпен.

Възниква въпросът за членовете на семейството, които чуват за новото богатство. Веднага след търга, той казва, че са му се обаждали далечни роднини с различни молби и той започва да страда от чести пристъпи на тревожност.

Сестра му дори се заканила да го съди за част от печалбата от одеялото на семейството му, споделя той."Хора, които не сте виждали от години, членове на семейството, които не говорят с вас. Получавате пари и те казват: "Къде е моят дял?", обяснява той.

Също толкова трудно обяснява на децата си, че фактът, че е получил 1,3 милиона долара, не означава, че е в състояние да им купи каквото искат.

"Когато за първи път получих парите, аз им помогнах", казва той "Но сега не мога да го направя, нямам толкова средства, а те казват "имате милиони долари, вие сте егоисти", заявява мъжът.

И все пак, с всички проблеми, които дойдоха с неочакваното богатство, Критцер казва, че положителните страни са повече от негативите. Той харчи разумно, посвещавайки по-голямата част от средствата си за недвижими имоти, акции и облигации, и си позволил някои покупки, които не е могъл да си позволи, когато е живял само с 200 долара на месец.

Завел е новата си съпруга Лиза и трите си дъщери на круиз до Мексико. Също купува Dodge Challenger SRT8 от 2012 г., известен от "Pimp My Ride" на MTV. "Никога не съм имал нищо подобно, така че исках хубава кола и купих такава", казва той.

По думите му парите не са го променили, а животът е станал малко по-лесен след търга.