Не всички милиардери остават богати завинаги, след като постигнат успех, но обикновено са богаташи за повече от няколко часа. През 2021 г. редица бизнесмени станаха милиардери. Някои от тях обаче останаха в редиците на богаташите само няколко месеца, няколко дни или дори няколко минути.

В много от случаите обещаващите на пръв поглед IPO-а бяха последвани от понижаване на цените на акциите или дори тотален срив, пише Forbes. Ето няколко примера за това какво е да си милиaрдер само за дни или за няколко минути.

Антъни Тан: милиардер за по-малко от ден

Няма налично описание на снимката.

Facebook

Той е съосновател и главен изпълнителен директор на компанията Grab - приложение, което предлага онлайн хотелски резервации и застрахователни услуги. Тан е милиардер за няколко часа на 2 декември, след IPO-то на неговата компания. Grab стана публична чрез сливането на SPAC в сделка, която оценява приложението на 40 милиарда долара и поставя рекорда за най-голямото сливане на SPAC в света. Делът на Тан в неговата шестгодишна компания надхвърли 1 милиард долара, когато акциите започнаха да се търгуват по 13 долара. Но акциите на Grab бързо загубиха около една трета от стойността си до края на деня. Оттогава акциите само падат. Богатството му сега е 600 милиона долара.

Тим Чен: милиардер за по-малко от ден

Американецът Тим Чен е основател и главен изпълнителен директор на Nerdwallet. Чен става милиардер, когато компанията му Nerdwallet става публична на 4 ноември. Започна търговията при 23 долара за акция, след като се покачи до 34 долара. Стойността на акциите, които Чен притежава, нараства до 1,09 милиарда долара. По-късно през деня обаче цената на акция пада до 23 долара и оттогава не са надхвърлили прага от 30 долара. Към средата на декември акциите се търгуват за по 15 долара. Богатството му се изчислява на 499 милиона долара.

Жан Цин Лиу: милиардер за по-малко от една седмица

Жан Цин Лиу е президентът на китайския гигант за превозни средства DiDi Global, а съпругът и Уил Уей Ченг е главен изпълнителен директор и председател на компанията. Те стават милиардери, когато DiDi става публична на Нюйоркската фондова борса през юни. По-малко от седмица по-късно дойде спад от 27% в акциите на DiDi. Новината, че китайският регулатор започва разследване на компанията изигра лоша шега на Лиу. Богатството й се изчислява на 466 милиона долара.

Джо Бен Бевирт: милиардер за по-малко от три месеца

Американецът е основател и главен изпълнителен директор на Joby Aviation. Беврит влиза в клуба на милиардера с IPO чрез сливането на SPAC на неговата компания за електрически летящи таксита Joby Aviation. Акциите се повишиха с 6% до 10 долара в първия ден на търговията, което направи 47-годишният Беврит първият милиардер в сектора на електроавиацията, с приблизителна стойност на активите от 1,1 милиарда долара. Всичко това се случва още преди компанията да пусне първия си продукт. Въпреки че компанията работи от 2009 г. за разработването на самолет, който може да излита и каца вертикално, летящите таксита ще се нуждаят от години, преди да излязат на пазара - може би до 2023 г. Срокът "изплаши" инвеститорите и акциите тръгнаха надолу и се сринаха 42%. Богатство на Беврит е 670 милиона долара, според изчисленията. 

Карл Дайкелер: милиардер за по-малко от четири месеца

Изпълнителният директор и председател на BeachBody Карл Дайкелер направи публична фитнес компанията си чрез сливането със SPAC през юни с надеждата да се възползва от инерцията на пандемията. Сливането с производителя на велоергометър Myx Fitness имаше за цел да направи Beachbody силен конкурент на гиганти като Peloton. Делът на Дайкелер в компанията нарасна до 1,7 милиарда долара. Акциите паднаха с повече от 80% след като намаляха ограниченията за коронавирус. Ентусиазма, насочен към компаниите за фитнес оборудване, утихна. Приходите на Beachbody за третото тримесечие намаляха със 17% спрямо предходната година до 208 милиона долара, а загубите са 39,9 милиона долара от 13,8 милиона долара преди година. Според оценките на Forbes, Дайкелер не е милиардер от септември 2021. Богатството му е 320 милиона долара.