Колко време правителството на дадена държава би могло да работи без проблем, ако най-богатият човек в страната плаща разходите му? Този въпрос си задават от Bloomberg, като отговор се опитват да дадат с последното издание на техния Robin Hood Index.

В него те разглеждат 49 отделни държави с различни политически режими и различна структура на правителствените разходи, като те се сравняват с богатството на най-състоятелните им граждани.

Харчовете са сравнени към нетното богатство на въпросните милиардери към края на декември 2017 година. Любопитното е, че в едва 4 от всички страни в списъка влизат жени - в Ангола, Австралия, Чили и Холандия.

От Bloomberg разглеждат хипотезата, при която правителствата остават без никакви средства в хазната и активите на най-богатите хора се ползват, за да финансират държавните разходи. Какво показват резултатите?

Най-състоятелният човек в Кипър - Джон Фредриксен, може да поддържа правителството повече от една година или цели 441 дни.

С прогнозирани разходи от 23,6 милиона долара дневно за 2018 година, малко население, благоприятна данъчна политика и икономика, фокусирана върху туризма и услугите, страната би издържала най-дълго време от всички останали в класацията на фона на 10-те милиарда долара, които притежава Фредериксен.

От друга страна от най-голям бюджет се нуждаят правителствата на Япония, Полша, САЩ и Китай. Така например Джак Ма, който е номер 16 по богатство в света със своите 47,8 милиарда долара, би могъл да финансира Китайската комунистическа партия за едва 4 дни.

В същото време Джеф Безос, чието състояние се изчислява на 99 милиарда долара към края на декември, не би се справил много по-добре. Той би могъл да поддържа работата на Вашингтон за 5 дни. Точно за такъв период биха се справили и най-богатите хора във Великобритания и Германия Хю Гросвенър и Дитер Шварц.

На другият полюс освен Кипър са страни като Грузия, Хонконг и Малайзия. При първата от тях най-богатият човек - Бидзина Иваншвили, ще може да финансира правителството в продължение на 430 дни със своите 5,8 милиарда долара.

В Хонконг Лий Ка-шин ще се справи за 191 дни, като състоянието му се изчислява на 34,7 милиарда долара. За малко по-малко дни би издържал и Робърт Куок от Малайзия - за 95 дни, като той притежава 19,6 милиарда долара.

Снимка 339690

Източник: Bloomberg

Снимка 339689

Източник: Bloomberg

Снимка 339691

Източник: Bloomberg