Илън Мъск не е единственият технологичен милиардер, който печели на фона на глобална пандемия. Марк Зукърбърг и основателят на Amazon Джеф Безос също се присъединява към хората, чиито бизнес процъфтява по време на пандемията.

Мъск, Безос и Зукърбърг, както и други супербогаташи са изправени пред потенциално увеличение на данъците от 2022 г.

Това е и вероятната причината най-богатите американци са продали общо около 43 милиарда долара в акции до началото на декември, което двойно повече в ставнение с миналата година, когато това число е 20,2 милиарда долара, продадени през цялата 2020 г., според Bloomberg.

Мъск, който е първи в списъка с лично състояние от 253,6 милиарда долара, е продал 12,7 милиарда долара акции на Tesla. Това е първият път, когато той продава акции от 2016 г. досега. Тогава акциите се търгуваха в диапазона от $40, днес акциите са над $900.

Междувременно Зукърбърг е продал 4,5 милиарда долара в акции тази година, като по-голямата част от тези пари отиват за инициативата му Чен-Зукърбърг.

Основателят на Twitter и Bloc Джак Дорси продаде близо 500 милиона долара в акции на компания Bloc. Освен това, по-рано през годината той обяви, че се отказва от поста на изпълнителен директор на Twitter.

Смята се, че голяма част от тези продажби се случват именно заради очакваното повишаване на данъците. Промените ще засегнат най-вече милиардерите.

По думите на Андрю Мис от Yahoo Finance повишаването на данъците в голям двигател за начина, по който планират. Все пак движението на данъчната ставка от 37% на 39% няма да бъде толкова значително, но други биха били, -като корпоративния данък например.