Да поговорим малко и за богатите. Може и да ви се струва, че най-богатите хора в света в момента като Бил Гейтс или Уорън Бъфет имат толкова много пари, че не могат да бъдат изхарчени от много поколения след тях. И най-вероятно сте прави. Какво ще кажете обаче, ако ви кажа, че богатството на съвременните мултимилиардери е "нищо" в сравнение с това на някои други личности в историята, приравнено към днешни пари, разбира се.

Ето и десетимата най-богати хора в историята, според изследване направено от изданията Celebrity Net Worth и Yahoo Finance:

  1. Корнелиус Вандербилт - 185 милиарда долара

Един от най-известните американски богаташи е бил Корнелиус Вандербилт. Замогнал се от бизнеса си със строителство на железопътни линии и кораби през 18-ти век. Той също така е основател на университета Vanderbilt University. По време на пика си богатството на Вандербилт е достигнало моментно близо 185 милиарда долара.

  1. Хенри Форд - 199 милиарда долара

Друга основна фигура в американската бизнес история е основателят на втория най-голям американски производител на автомобили в момента - Хенри Форд. Той е известен с това, че е направил автомобила масов и достъпен за средния потребител. Форд е бил в основата на въвеждането на поточните линии и поставянето на бизнеса в нова и съвременна опаковка.

  1. Муамар Кадафи - 200 милиарда долара

Това е един владетел, с които почти всички са запознати и който бе застигнат от "зла участ", до голяма степен именно благодарение на своята алчност и егоцентричност. По време на 42-годишното си управление на Либия обаче богатството на Кадафи е достигало в един момент главозамайващите 200 милиарда долара, изразено в днешни пари.

4. Уилиям Завоевателят - 209 милиарда долара

Богатството на тази историческа личност се оценява, че е било в диапазона между 209 и 229 милиарда долара. По-известен е с това, че е станал първият нормански крал на Англия, Уилиям е властвал между 1066 и 1087 година.

  1. Якоб Фугер - 221 милиарда долара

Фугер е значително по-слабо известна личност от останалите в тази класация. Това не му пречи обаче да натрупа благосъстояние от 221 милиарда долара от търговския си и банков бизнес в сравнително краткия си живот от 1459 до 1525 година в Германия. То се натрупва благодарение на търговия с текстил с Италия, но също и от добив на сребро и злато в Унгария.

  1. Мир Осман Али Кхан - 230 милиарда долара

Още едно име, което е много вероятно да не ви говори нищо. Благодарение на управлението на щата Хидерабад в Индия обаче, Кхан съумява да натрупа богатство, оценявано на 230 милиарда долара към днешна дата. Кхан управлява Хидерабад в продължение на 37 години, като през този период съдейства за развитието на образованието, електричеството и транспорта в региона. Умира през 1967 година, наследен е от своите 149 деца.

  1. Николай Александрович Романов - 300 милиарда долара

По-известен като цар Николай II, той е последният император на Русия, преди избухването на руската революция. Той и семейството му са били екзекутирани през 1918 година. Признат за светец от руската ортодоксална църква, Романов е най-богатият светец в християнската история.

  1. Андрю Карнеги - 310 милиарда долара

Андрю Карнеги, изключително заможен и влиятелен индустриалец, натрупва богатството си благодарение на стоманената индустрия в средата на 19-ти век. Роден в Шотландия в много бедно семейство, Карнеги пристига в САЩ в края на 40-те години на 19 век. След серия от успешни инвестиции в няколко бизнеса Карнеги основава щатската стоманодобивна компания U.S. Steel Corp. въз основа на голяма част от богатството си. Той е известен с това, че дарява почти цялото си богатство и е един от най-големите филантропи на всички времена.

  1. Джон Рокфелер - 340 милиарда долара

Всички знаем историята за Рокфелер и ябълките. Това обаче не стои в основата на неговото богатство. Роден през 1839 година в Ню Йорк, Рокфелер прекарва по-голямата част от живота си като съосновател на Standard Oil. Мултимилиардерът също е известен филантроп и е основал два университета в живота си. Умира през 1937 година на 97-годишна възраст.

  1. Манса Муса - 400 милиарда долара

Далеч пред всички е Манса Муса или известен още като Муса I от Мали. Състоянието на императора е достигало в пика си главозамайващите 400 милиарда долара. Това е над четири пъти богатството на настоящият най-богат човек в света - Бил Гейтс. Муса е роден през 1280 година и е живял до 1337 година.