Испанската лотария El Gordo ще изплати повече от 2 милиарда евро във вторник вечер.

Играта, която на български се превежда като „дебелакът”, е една от най-големите лотарии в света. Макар да се провежда в Испания, всеки по света може да си купи билет онлайн и да участва.

Тази година El Gordo е събрала над 3 милиарда долара и се очаква да раздаде печалби от 2,2 милиарда евро (2,4 милиарда долара), съобщи СNN.

Един билет струва 200 евро, но често групи от кандидат-победители си купуват общ билет и си поделят наградата. Всъщност понякога цели села се включват в лотарията като част от коледните празненства, а някои испански компании раздават билети на служителите си.

Най-голямата награда е ограничена до 4 милиона евро, така че ще има хиляди победители – основна причина милиони души по света да си купуват билети. Оценява се, че три четвърти от населението на Испания си купуват поне един билет на година.

Годишната коледна лотария датира от 1812 година.

Испанската икономика се възстановява вследствие на световната криза, години на строги икономии и избори, които не оставиха нито една политическа партия в страната с ясно мнозинство.