През миналата година производството на медицински консумативи буквално преживя бум през най-тежките месеци на пандемията. А едни от най-употребяваните от тях носят милиарди долари за икономиката на Малайзия.

Страната от Югоизточна Азия е сърцето на производството на латексови ръкавици - индустрия, изчислявана на 28 милиарда долара. Малайзия отговаря за близо 2/3 от доставките в световен мащаб. Последната година беше особено успешна за компаниите от страната, като цените се увеличиха три пъти в резултат на недостиг на пазара.

Междувременно САЩ пренасочиха вноса си на латексови ръкавици от Китай към Малайзия, което донесе до бум в експорта от държавата, достигнал размер от 8,8 милиарда долара.

А най-големите печеливши от това са компаниите производители и техните основатели, увеличили неколкократно богатството си през последните месеци.

На първо място по нетно състояние сред тях е Куан Кам Хон - собственикът на Hartalega Holdings. Според изчисленията на Forbes неговото нетно богатство е нараснало с 60% до 3,8 милиарда долара. Неговата компания е продала 31 милиарда бройки ръкавици през последната година.

Конкурентът на Hartalega Holdings - Top Glove, която е най-големят производител на такива ръкавици, също се нарежда сред печелившите. И в резултат на това богатството на нейния основател Лим Уий Цай се е утроило до 3,5 милиарда долара.

Сред другите милиардери в страната, които управляват производители на ръкавици, са Лий Куан Сиа, Стенли Цай и Уон Тий Сон.

Top Glove готви дебют на борсата за $1,9 милиарда

След 1000% скок на печалбата един от големите печеливши от пандемията дебютира на борсата

IPO-то ще бъде през второто тримесечие на годината