Откриха първия български парк в Северна Америка - в град Мисисага, провинция Онтарио. На него присъстваха десетки български и чужди граждани, които живеят на територията на Голямо Торонто. Новото име на парка е "Iggy Kaneff" - както накратко са наричали добре познатия в града българин - Игнат Канев.

Паркът в центъра на град Мисисага, част от Голямо Торонто, носи името на Игнат Канев от края на 2022-а година.

Инициативата беше подета от Генералното консулство в Торонто, семейството на покойния Канев и общината в Мисисага.

Официалното откриване на първия български парк в Северна Америка  се състоя в неделя – 10 септември в гр. Мисисага, провинция Онтарио.

Източник: Генерално консулство на Република България – Торонто

Официалното откриване на първия български парк в Северна Америка се състоя в неделя – 10 септември в гр. Мисисага, провинция Онтарио.

В Канада, и по-специално в град Мисисага, град Брамптън и Голямо Торонто българинът филантроп г-н Игнат Канев е известен със своето строителство, със своето голямо сърце и своята дарителска дейност.

До смъртта си през юли 2020-а година Игнат Канев беше и почетен консул на Република България в Канада.

Сътрудничеството между него и Генералното консулство на Република България в Канада беше изключително ползотворно и именно благодарение на това взаимодействие на 29 октомври 2017 г. беше открит първият български паметник в Канада - бюст на Апостола на свободата Васил Левски.

Родолюбивата дейност на г-н Игнат Канев неизменно съпътстваше както професионалната му дейност, така и ежедневието му на филантроп, пишат от Генералното консулство на Република България в Торонто.

Игнат Канев - един от най-богатите българи отвъд океана, като състоянието му се оценява на над 1 милиард долара.

Игнат Христов Кънев е роден на 6 октомври 1926 г. в с. Горно Абланово, Русенска област. Той е четвъртото от 7-те деца (Къньо, Ламби, Куна, Игнат, Мария, Симеон и Петър) на Христо и Мита Къневи.

Като дете от многодетно семейство, няма финансовата възможност да учи и е принуден още на 14-годишна възраст да напусне България и да се установи в Австрия, за да търси препитание. През март 1941 г. той с още няколко момчета отиват при Никола Парушчолаков, градинар от Горна Оряховица, който има зеленчукови градини в Австрия и търгува със земеделски стоки. След 5 години чиракуване вече има собствена търговия и малко производство на плодове и зеленчуци.

През 1951 г. преустановява бизнеса в Австрия и почти без средства, без да знае английски и без да има някакви връзки и приятели, заминава за Канада. Установява се в Торонто, където навлиза в строителния бизнес. Първоначално строи малки къщи за новопристигащите емигранти. Пет години по-късно, през 1956 г., вече основава там първата си строителна фирма. Следващата година строи първата си по-висока страда - на 3 етажа с 9 апартамента, а 10 години по-късно вече вдига сграда с 262 жилища. Впоследствие годишният оборот на компанията му достига над 250 млн. долара. По време на своята активна дейност като строителен предприемач, той издига хиляди къщи, много обществени сгради и голф-съоръжения от световна класа.

Занимава се и с търговия на автомобили. Става представител на "Дженерал мотърс" и продава хиляди коли и камиони.

Собственик е на 6 голф игрища и голяма строителна фирма в Канада. Управител е на благотворителна фондация, носеща неговото име. 

Паркът "Игнат Канев" в Канада

Източник: Генерално консулство на Република България – Торонто

Паркът "Игнат Канев" в Канада