70-годишният Михаел Шахт е типичният германски спестител. Нежелаещ да поема рискове, собственикът на магазин за дрехи държи еквивалента на $300 хил. в местна банка, пише The Wall Street Journal.

По-рано тази година обаче банката му съобщава, че вече ще трябва да плаща 0,5% върху сумата — вместо да получава лихва по нея.

Ядосан, Шахт прави нещо, което никога преди това не си е помислял: инвестира всичко на пазарите. Портфолиото му включва инвестиции в акции и корпоративни облигации от Европа, както и злато и сребро.

"Не искам да направя много пари, а нискорискова инвестиция, която ще ми донесе разумна възвращаемост — 2%, 4%", казва той.

Повече германци са започнали да инвестират на пазарите по време на пандемията, отколкото който и да е било друг период от дотком балона насам. Deutsches Aktieninstitut изчислява, че 2,7 млн. души в Германия са започнали да притежават акции или директно, или чрез фондове през 2020 г. Така общият брой на германците на пазарите расте до 21,4 млн., 28% ръст спрямо 2019 г.

Искате да държите парите си в двете най-големи банки в Германия? Ще трябва да плащате лихва

Искате да държите парите си в двете най-големи банки в Германия? Ще трябва да плащате лихва

Отрицателните лихви и мощният ръст на спестяванията създаде невиждана досега ситуация

Но все още под 18% от германците на възраст над 14% притежават акции — при 53% от семействата в САЩ, според Федералния резерв. Ако повече спестители в най-голямата икономика в Европа започнат да инвестират, то със сигурност това ще се усети на пазарите.Германците отдавна отказват да инвестират директно в акции и други рискови активи и вместо това избират сигурността на гарантираните банкови депозити. Друга разлика със САЩ е, че те разчитат най-вече на щедри държавни пенсии, а не на изградено от тях богатство.

Но реалността е, че лихвите по депозитите вече са отрицателни и това променя уравнението. Роля имат и увеличените по време на пандемията спестявания, свободното време заради локдауните и младото поколение.

В миналото германските инвеститори гледаха най-вече към местните компании, но все по-често те купуват акции от големите американски технологични компании.

Сред тях е 29-годишният Алекзандър Хьосле. През февруари той инвестира $10 хил., или 10% от спестяванията си — първо в ETF, а по-късно в Apple, Tesla, SAP и Deutsche Post. "Истината е, че няма по-добра алтернатива за парите ни", смята той.

Засега новите инвеститори се радват на добра възвращаемост. Основният германски индекс DAX расте с 37% спрямо миналата година — по-добър резултат спрямо S&P 500, който носи на германците 30% заради флуктуациите на еврото и долара.