Лихвите в Европа са отрицателни от години. Но огромният приток свежи спестявания заради пандемията най-сетне преля чашата за банките в Германия, които вече започнаха да облагат депозитите на дребните клиенти, пише The Wall Street Journal.

Deutsche Bank и Commerzbank, двете най-големи банки в страната, съобщиха, че новите клиенти ще трябва да плащат по 0,5% годишно, ако депозират големи суми. Банките казват, че вече не могат да абсорбират отрицателните лихви, които Европейската централна банка налага. Колкото повече потребителски депозити има една банка, толкова повече пари трябва да съхранява при централната банка — и толкова повече да плаща за това.

Необичайната ситуация създава нещо невиждано досега. Банките типично искат да привличат депозити, тъй като те представляват евтин метод за финансиране. Сега, практически, те гонят клиентите си — дори създават интернет страници, чрез които помагат на клиентите да преместят парите си другаде.

Отрицателните лихви са реалност в Европа от 2014 г. Банките на Стария континент не искаха да ги прехвърлят на клиентите си, опасявайки се от гневна реакция. Някои го направиха само за сметките на бизнеса, който е по-малко вероятно да се оплаче на местните политици. И започнаха да търсят други начини да прехвърлят разходите — чрез увеличаване на таксите например.

Банковите такси се увеличиха за 4 години, единствено закриването на сметка поевтиня

Банковите такси продължават да растат, тегленето на пари в брой поскъпва най-много

Днес обслужването на сметка излиза средно с над 5 лева по-скъпо за 12 месеца в сравнение с 2018-а

Пандемията промяна уравнението. Спестяванията се изкачиха значително, тъй като европейците нямаше къде да ги изхарчат. Помощите от ЕЦБ също напълниха банките с излишни депозити.

Алекс Биерхаус, управляващ директор във финтех компания в Дюселдорф, разказва, че е получил писмо от Commerzbank, в което се посочва, че ще трябва да започне да плаща 0,5% лихва за депозитите над €100 хил. За да избегне плащането, той мести €60 хил. в банки в Италия и Швеция чрез интернет платформата Raisin, която позволява на клиентите да сравняват лихвите.

Той дори не помни името на двете нови банки, но се чувства сигурен заради общата защита на депозитите до €100 хил. И сега дори получава 0,8% лихва върху тях.

"Нямам нищо против да не получавам нищо за депозита си, но да плащат — това вече е твърде много", казва 34-годишният мъж.Според портала за сравнение Verivox, 237 банки в Германия искат лихва, за да съхраняват депозитите на своите клиенти. Преди пандемията техният брой бе 53. Лихвата е между 0,4% и 0,6% годишно за депозити между €25 хил. и €100 хил.

Европейските банки използват пандемията, за да изчистят къщичките си

Европейските банки използват пандемията, за да изчистят къщичките си

Една трета от банковите клонове в Европа може да бъдат затворени до три години

Raisin, чийто най-голям пазар е Германия, отчита 40% ръст на клиентите, които използват платформата в Европа. Обемът на преместените чрез нея депозити се покачва с 50% до €30 млрд.

Deutsche Bank, която също иска от клиентите ѝ да плащат лихва при депозити от над €100 хил., придоби дял в конкурента на Raisin Deposit Solutions — и вече пренасочва клиентите си към нея.

Лихвата, която ЕЦБ иска от банките, също е 0,5%. През 2019 г. европейските банки са платили общо €21,4 млрд. на ЕЦБ. Централната банка даде да се разбере, че скоро няма да промени това ниво. Правителствените облигации, срещу които се измерват разходите за заеми, също носят отрицателна доходност — минус 0,3%.

Банките в Германия страдат особено много от отрицателните лихви, тъй като германците пестят много. Около 30% от всички депозити на домакинства в еврозоната са в Германия, по данни на ЕЦБ. През миналата година те растат с 6% до рекордните €2,55 трлн.

Ситуацията е подобна и в други държави. В Дания, където лихвите са отрицателни от 2012 г., банките също започнаха да искат лихва от клиентите си през миналата година. Централната банка на страната изчислява, че мярката засяга около четвърт от всички депозити. Италианската UniCredit още от 2019 г. обяви, че подготвя подобна мярка.

Първи банки в Германия налагат отрицателни лихви и по дребните депозити

Първи банки в Германия налагат отрицателни лихви и по дребните депозити

Политиката на Европейската централна банка става все по-вредна за спестителите