След пет години на отрицателни лихви, въведени от Европейската централна банка, германските банки изглеждат готови да прекрачат и последното табу: да начисляват отрицателни лихви върху депозитите на физическите лица, пише Bloomberg.

Макар че множество банки прехвърляха отрицателните лихви на клиентите на дребно от известно време насам, това се случва само за депозити над €100 хил. или повече. С решението на малка банка това се променя, след като тя ще наложи лихва от минус 0,5 процента на всички спестявания на нови клиенти. Друга банка в източната част на страната също въведе подобна практика, а трета обмисля дори по-нисък процент.

Deutsche Bank налага отрицателни лихви върху големите депозити

И най-голямата банка в Германия ще иска пари на вложителите си, за да съхранява парите им

Това потвърди заместник изпълнителния директор на финансовата институция

Банките се подготвят за продължителен период на отрицателни лихви, след като икономиката на Европа се забавя. През септември Европейската централна банка намали депозитната лихва до минус 0,5 процента от минус 0,4 процента. Така за банките вече е по-скъпо да пазят излишните си средства там. Макар да има някои изключения от тази политика, годините на слаби печалби оставиха по-малките банки с ограничени възможности да компенсират таксите.

"Скоро ще видим верижна реакция. Банките, които не последват с отрицателни лихви, ще бъдат наводнени с ликвидност", казва Фридрих Хайнеман от икономическия институт ZEW.

Европейските банки са платили €21,4 милиарда заради негативните лихви

Европейските банки са платили €21,4 милиарда заради негативните лихви

През 2018 г. сумата възлиза на по €21 милиона дневно

Дълго време германските банки отказваха да прехвърлят тежестта на отрицателните лихви върху дребните клиенти, опасявайки се от удар върху имиджа в страна, в която хората пестят далеч повече, отколкото където и да било другаде в Европа. Темпът на спестяване през 2017 г. там бе 10 процента, двойно над средното в еврозоната, по данни на Deutsche Bank. Банките, които прехвърляха отрицателните лихви върху клиентите си, го правеха само за големи корпорации или богати клиенти - и само за депозити над определена сума.

UniCredit иска клиентите с депозити над €100 000 да си плащат, за да съхранява парите им

UniCredit иска клиентите с депозити над €100 000 да си плащат, за да съхранява парите им

Италианската банка въвежда отрицателни лихви върху тези влогове от 2020-а

Сега Volksbank Raiffeisenbank Fuerstenfeldbruck, регионална банка близо до Мюнхен, променя тази политика, като въвежда отрицателна лихва за новите клиенти от минус 0,5 процента.

Kreissparkasse Stendal, в източната част на страната, има подобна политика за клиенти, които не ползват други услуги на банката.

Frankfurter Volksbank, една от най-големите банки, специализирана върху корпоративни клиенти, обмисля отрицателна лихва от минус 0,55 процента.