Европейските банки се възползват от пандемията, за да направят промени, за които инвеститорите настояваха от години: да намалят работните места, да затворят клонове и да принудят клиентите им все по-често да използват услугите онлайн, пише The Wall Street Journal.

Commerzbank, втората най-голяма банка в Германия, съобщи, че ще намали служителите в страната с една трета и ще затвори почти половината си банкови клонове след натиск от американския акционер Cerberus Capital Management. Сливанията в Италия и Испания се очаква да доведат до затваряне на хиляди клонове. Консултантската компания Kearny прогнозира, че една трета от банковите клонове в Европа, които към момента са 165 хил., ще бъдат затворени през следващите три години.

Банките са една от слабите брънки в европейската икономика, а промяната при тях е твърде бавна. Сравнени с американските си конкуренти, европейските финансови институции все още не успяват да правят достатъчно пари, за да подкрепят ръст на кредитирането. Те навлязоха в коронакризата с планини лоши дългове след кризата от преди десетилетие.

Пандемията обаче показа, че тази ситуация трябва да се промени. Европейската централна банка натисна банките за реформи и направи промени, които да помогнат за повече сливания в сектора. Националните правителства, които също дълго време на искаха да позволяват сливания и придобивания на банки, които да доведат до съкращаване на работни места, промениха мнението си. Ниските пазарни оценки също принудиха главните изпълнителни директори да действат.

"Пандемията бе сред катализаторите, които накараха банките да захапят куршума и да започнат да се справят със слабостите си по по-радикален начин", казва Андреа Енрия, директор на банковия надзор в Европейската централна банка.

Един от проблемите е, че разходите на европейските банки са сравнително високи спрямо разходите им — отчасти заради банковите клонове.

Петте най-големи банки в Испания затвориха 8% от клоновете си през миналата година, като се очаква да продължат и през тази. През 2019 г. в страната имаше 49 клона за всеки 100 хил. души, рекорд в еврозоната и далеч повече спрямо САЩ, където има по 30.

Caixabank, която купува по-малката Bankia, се надява да пести по €770 млн. годишно. Значителна част от спестените разходи ще дойдат от затваряне на почти половината от общо 6 300 клона. Надеждата е, че пандемията е научила клиентите, че нямат нужда да ходят често до банковите клонове.

Засега инвеститорите остават скептични дали затварянето на клонове ще бъде достатъчно. Акциите на европейските банки отдавна се търгуват далеч по-евтино спрямо американските им конкуренти — макар че балансите им не се различават особено.

Мудният прогрес Commerzbank ядоса Cerberus, вторият най-голям акционер. Миналата година компанията настоя за по-резки промени, което доведе до оставките на председателя и на главния изпълнителен директор. Инвестицията на гиганта, която той направи през 2017г., засега носи загуба на хартия от над €300 млн. Засега промените, които банката планира, не срещат недоволство от синдикатите и имат подкрепата на правителството, което е най-големият акционер.

Кои са най-големите рискове пред европейските банки?

Кои са най-големите рискове пред европейските банки?

Според председателя на Европейския банков надзор Андреа Енрия