Първата книга в света за фондова борса бе предложена за продажба във вторник в интернет аукцион на Sotheby's. Оценката е за между $200 000 и $300 000, пише Bloomberg.

Автор на книгата Confusion of Confusions от 1688 г. е Джоузеф Пенсо де ла Вега. В нея се разказва за Амстердамската фондова борса, създадена от Dutch East India през 1602 г. Колко ще бъде продажната ѝ цена и е кой е предложил най-много ще разберем най-рано на 17 декември.

Вега, който е емигрирал от Испания в Амстердам, написал книгата на испански и описал механизма на работа на борсата, както и общо съвети за инвеститорите.Освен това в книгата са описани и някои от най-често срещаните манипулации. Самият Вега не е бил трейдър, но понякога е търгувал.

В книгата си той описва пазарът като честен и почетен бизнес, но предупреждава читателите, че "има хора, които ще се опитата да се възползват от вас".Четирите принципа, които Вега описва, са подходящи и за всеки, който тепърва навлиза на пазарите:

- Ако има шанс да грешите, никога не давайте съвет на някого дали да купува или продава

- Приемайте всяка печалба без да тъжите за изпуснатата такава, тоест на съжалявайте, че не сте нацелили пика

- Печалбата днес може да е загуба утре

- Който иска наистина да успее, трябва да има търпението и парите

Sotheby's изчисляват, че книгата е една от останалите по-малко десет в оригинал. Днес копие от нея на английски се продава за около $30.Последната продажба на бройка от нея бе преди 30 години срещу 16 500 паунда, или $29 000 по онова време.