Покачващите се технологични акции разстроиха редиците на най-богатите в Америка и доведоха до разместване сред позициите на богаташите.

В топ 20 на милиардерите, класирани от изданието Forbes, вече има сериозни рокади, като главният изпълнителен директор на Amazon Джеф Безос и шефът на Facebook Марк Зукърбърг се изстреляха в топ 5 на натрупалите най-солидно състояние.

Именно шефът на Amazon е новият втори най-богат човек в САЩ. Уорън Бъфет от американското холдингово дружество, опериращо в областта на застраховането и финансовите услуги, Berkshire Hathaway падна от креслото на подгласник и загуби второто си място като най-богат човек в страната за първи път от 15 години насам.  

Оказва се, че нито един богаташ в Америка не може да се похвали с по-успешна година от Безос. Милиардерът е добавил към състоянието си 20 милиарда долара, след като акциите на Amazon скочиха с 46 процента.

Това беше достатъчно, за да го изстреля на второто място, като вече диша във врата на основателя на Microsoft Бил Гейтс.

Председателят на Oracle Лари Елисън също падна от върха, където стоеше на почетното трето място, за пръв път от 2007 година насам.  

Топ 5 на богаташите според Fobres имат обща стойност на състоянието но 813.5 милиарда долара, което прави една трета от общото богатство на всички 400 участници в списъка.

Тринадесет от 20-е милиардери са натрупали със собствени сили богатства си, а сред най-заможните в страната има и две дами.