Наред с луксозните автомобили и лъскавите яхти богатите хора в света възприемат това да имат втори паспорт като признак на висок социален статус. Но не само това е причината за заможните представители на обществото да плащат пари, за да имат двойно гражданство.

"Богатите купувачи търсят сигурност", обяснява Кристиан Калин от Henley & Partners - консултантска компания, която разработва доклади за условията на живот на различните места по света.

"Те държат на спокойствието, което могат да получат там в случай на кризисни ситуации в тяхната родина", обяснява експертът, цитиран от Bloomberg.

Като друга причина обаче може да бъде посочено и данъчното законодателство в страните. Това е свързано с факта, че осем от десетте най-желани държави са възприемани от Международния валутен фонд (МВФ) като данъчни райове.

Всички те предлагат опция за получаване на гражданство срещу определена сума.

На първо място като най-желана държава за второ гражданство е Австрия, където такова може да получи всеки желаещ срещу 23,750 милиона долара. Значително по-евтино струва то в Кипър, който е на второ място. Желаещите там трябва да си подготвят 2,375 милиона долара, за да получат документи.

Трети и четвърти са съответно Малта и Турция, като в тези страни гражданството струва около 1 милион долара. Ето и кои са останалите страни от топ 10 на най-желаните от богаташите по света:

Снимка 369375