Всички сме сигурни, че сами избираме съдбата си и извършваме всяко действие, като вземаме поредица от решения в определен момент. Но какво ще стане, ако сме умело манипулирани и подтикнати да вземем някакви решения, а ние дори не подозираме това?

Чудили ли сте се някога кой контролира живота ни?

За 10-те най-влиятелни семейства на планетата , които могат свободно да контролират живота на милиарди хора, стига само да пожелаят, разказва dzen.ru. Те лесно започват световни войни, печелят състояние от тях, контролират целия световен пазар и начините за влияние върху президенти и крале.

Снимка 499809

Източник: Wikipedia

Кланът Рокфелоер

Има много легенди за богатството на клана Рокфелер. Никой не знае какво точно е общото богатство на семейството, но слуховете варират от 1 трилион до 3 трилиона долара. Кланът стана известен благодарение на Джон Рокфелер, първият доларов милиардер в историята. Джон се отличава още на 16-годишна възраст, изучавайки счетоводство и получавайки работа като помощник-счетоводител в Hewitt & Tuttle. След четири години упорита работа той и партньорът Морис Кларк откриват компания, която търгува с месо, сено и зърно. Само година по-късно те са натрупали $450 хиляди капитал, подпомогнати от Гражданската война и огромното търсене на храна.

През 1864 г. те започват да работят с петрол. Скоро Рокфелер изкупува дела на партньора си и се фокусира изцяло върху петрола. През 1870 г. е основана известната компания Standard Oil, която осигурява на семейството благоденствие за сто години. Джон започва агресивна политика за придобиване и в рамките на две години той контролира всички петролни рафинерии в Кливланд. Скоро почти монополизира отрасъла, което му помогна да натрупа огромно състояние. В края на 19 век семейството контролира 90% от петрола на американския пазар. Почти всички съвременни американски петролни компании водят началото си от Рокфелер. Две световни войни само укрепват благосъстоянието на семейството.

Сега, в допълнение към банковия и петролния бизнес, Рокфелер се занимават активно с благотворителност и криптовалута. Още по-невероятно е, че фамилията Рокфелер не е опетнена от никакви скандали повече от 100 години. Нито едно дело за наследство, нито публични скандали, нито братска вражда. Теоретиците на конспирацията смятат членовете на семейството за председатели на тайно световно правителство и привърженици на идеята за "златен милиард".

Снимка 220808

Източник: GettyImages

Кланът Морган

Феновете на различни политически теории често приемат, че кланът Морган определя политическия курс на Съединените щати и контролира всички банки в света. Основателят - Джон Пиърпонт Морган създава първата финансова империя в САЩ. Той продава оръжие по време на Гражданската война, но благодарение на своите бизнес умения успява да избегне съдебно преследване. През 1907 г. Морган предотвратява колапса на банковата система в страната. И до днес членовете на клана Морган остават най-влиятелните банкери. Клонове на техните банки могат да бъдат намерени не само в САЩ, но и в Европа.

Членове на семейството ръководеха General Electric Company, чиито фабрики, разположени в десетки страни по света, произвеждат широка гама от продукти: от електрически крушки до ядрени реактори, от хладилници и климатици до двигатели за самолети и ракети. Заедно с финансовата група DuPont, Морган притежават General Motors - водеща компания за автомобили, чиито предприятия произвеждат не само автомобили и училищни автобуси, но и танкове.

Семейната династия Морган е най-голямата финансова група, чиито корпорации произвеждат стоки и услуги на стойност около 1,5 трилиона долара.

Снимка 321993

Източник: Getty Images

Кралска фамилия Сауд

Тя управлява държавата,която носи тяхното име - Саудитска Арабия, от 1932 г. В момента глава на семейството е крал Салман бин Абдулазиз Ал Сауд, а общият брой на саудитите е около 25 хиляди души, но само 2000 от тях контролират властта и цялото богатство на страната. Главата на семейството има почти абсолютна политическа власт, а членовете на семейството заемат важни държавни и военни позиции. Саудитите могат да заемат всякакви постове в страната.

Семейството държи 20% от световните петролни запаси. А те, имайки абсолютна власт и безброй пари, ги харчат както си искат, без никакво притеснение, за купони, скъпи коли и алкохол, което иначе е забранено от шериата. Семейството също не бяга от наркотиците и убийствата. В края на краищата, когато имате много власт и пари, можете да се разминете с всичко.

Снимка 346200

Източник: архив

Династията Ротшилд

Амшел Майер Ротшилд се счита за основател на династията Ротшилд. Той изгражда голям банков бизнес в Германия и създава собствена финансова империя. Преди смъртта си Амшел оставя завещание на наследниците си, в което излага своите виждания за управлението на империята. И повече от двеста години Ротшилд се придържат към тези принципи. Нейтън Майер Ротшилд, третият син на Амшел Майер, основава компанията в Англия през 1811 г.

Снимка 546748

Източник: Wikipedia

Ротшилдови са били едно от най-богатите семейства още при Наполеон I. Те изиграват важна роля по време на Наполеоновите войни, като допринасят за финансовото развитие на страната. Благодарение на мрежата си от агенти, НейтънРотшилд е първият, който научава новини от бойните полетата и дори успява да спечели пари от тази информация. Когато френската армия достигна Прусия, кайзер Вилхелм бяга, изоставяйки хазната си. Малко попадна в ръцете на Наполеон, а по-голямата част беше спасена, разбира се, от Ротшилд. Те правиха представление за французите, показвайки чисто счетоводство, но всъщност тайно си сътрудничиха с другите си членови в цяла Европа и самия Вилхелм. Когато Наполеон налага континентална блокада, Натан забогатява от контрабанда на стоки. Той транспортира огромни суми пари в цяла Европа и помага за финансирането на кампанията срещу Наполеон.

Но най-дръзката стъпка, донесла на Ротшилд огромни пари, те направиха в деня на поражението на Наполеон при Ватерло през 1815 г. Династията Ротшилд в Австрия също има успехи, но по време на Втората световна война е принудена да избяга в Съединените щати. Те успяха да избягат от Холокоста, но в процеса загубиха всичките си дворци и богатство. Едва през 1999 г. Австрия върна няколко дворци и някои произведения на изкуството, конфискувани от нацистите, на потомците на Ротшилд. Около семейството се носят различни слухове и теории. Някои твърдят, че семейството контролира цялото богатство на света и финансовите институции. Други казват, че именно Ротшилд насърчават и спонсорират повечето войни. Сегашното състояние на Ротшилд се оценява на приблизително 2 трилиона долара. А някои дори им приписват състояние от 500 трилиона. С тази сума пари едно семейство може лесно да контролира цялата планета и да управлява цели държави. Те се занимават с инвестиции, търговия и банкиране.

Семейството притежава няколко лозя и предприятия, занимаващи се с добив на нефт и природен газ. Ротшилд участват активно в благотворителност, но винаги го правят анонимно. Те също така дариха много експонати от частните си колекции на известни музеи по света.

Снимка 663009

Източник: Wikipedia

Семейство Барух

Барух са едно от най-влиятелните семейства, обслужвани от Ротшилд и Рокфелер. Въпреки че богатството им може да е по-малко от това на някои други семейства, те притежават огромно влияние. Те са истинските господари на света и често остават в сянка.

Основателят на клана - Бърнард Барух, е бил съветник на петима американски президенти и близък приятел на Уинстън Чърчил. Именно той измисли термина "Студена война" и ръководи проекта за създаване на атомната бомба и Международната агенция за атомно развитие. По негово предложение в САЩ емисията на парите е прехвърлена в юрисдикцията на Федералната резервна система. Оттогава влиянието му в американската политика само нараства. Барух осъзнава, че може да забогатее бързо и законно чрез търговията с оръжие. А за това има нужда от война. Кърваво, мащабно или още по-добре глобално. Нека всеки се бие с всеки - в крайна сметка Америка е далече, вражеските кораби няма да я достигнат, нито оръдията няма да я достигнат.

Америка забогатя заедно с Барух. След като не загуби нито територия, нито инфраструктура в световната война, страната излезе от нея по-мощна. Мъдрите съвети на финансиста и неговият находчив ум изиграха важна роля за това. На Барух се приписва създаването на идеята за световно правителство. През 30-те години на 20-ти век, благодарение на Барух, Съединените щати осъществяват авантюра за милиарди долари. Чрез изнудване и интриги на китайския владетел Чан Кайши те принудиха да разменят златния резерв на Поднебесната империя срещу акции. Китаецът не можеше да откаже - цената е била животът му.

В същото време Барух помогна на Америка да направи следващата стъпка към световното господство. СССР и Германия, два непримирими врага, се възстановиха от загубите на войната и бяха пълни със сила. Те трябваше да бъдат натискани един срещу друг, за да направят безпрецедентни печалби. Както вече знаем, планът беше изпълнен блестящо. Войната е започнала. Барух изглежда знаел точно как ще се развият събитията. Той раздава военните поръчки и от него зависеше развитието на обещаващи области. В същото време ръководството на САЩ разбра какво постига Барух. Господство над целия свят беше това, което му липсваше.

Целият свят лежи в руини. И само САЩ завършват войната не само като победител над фашизма, но и с многократно увеличен капитал. По това време доларът е обявен за световна валута. Влиянието на страната в следвоенния свят, подкрепено от несметно богатство, беше толкова голямо, че останалите, с изключение на СССР, нямаше на какво да се противопоставят.

Малко се знае за наследниците на империята на Барух. Имал е две дъщери и син. Синът Бернард Барух младши почина през 90-те години на миналия век. Няма достоверна информация за внуците и правнуците на Бернар. Носят се слухове, че те са били укривани нарочно, а семейство Барух все още контролират американските власти.

Снимка 239792

Източник: Wikipedia

Семейство Уолътън

През 1962 г. Сам Уолтън отваря първия си магазин Walmart. Бизнесът му веднага стана успешен и той бързо влиза в списъка на най-богатите хора в света. С течение на времето Walmart се превърна в най-голямата верига магазини в САЩ и света. През 80-те години на миналия век беше открит първият Sam's Club, който обслужваше малки фирми и физически лица, и първият Walmart Supercenter, който комбинираше супермаркет с обикновени стоки. Продажбите на търговеца достигнаха рекордните 1 милиард долара. До 1990 г. Walmart се превърна в търговец на дребно номер едно в страната и се разширява в международен план.

През 1992 г., малко преди смъртта си, Сам формулира мисията на бизнеса: "Спестяваме на пари на хората, за да живеят по-добре". След смъртта му неговият син Роб поема поста председател на Walmart. През следващите години компанията навлиза последователно на пазарите на Канада (1994), Китай (1996), Великобритания (1998), Япония (2002), Чили (2009) и др. През 2000 г. е основана Walmart.com, за да позволи на клиентите в Съединените щати да пазаруват онлайн.

През 2002 г. Walmart влезе за първи път в класацията Fortune 500 на най-големите компании в Америка. В допълнение към веригата супермаркети Уолтън управлява Arvest Bank. Те притежават колекция от произведения на изкуството и благотворителна семейна фондация. През цялата си история компанията е пример за подражание и подкрепя различни екологични инициативи, помага на пострадали от природни бедствия и гладни, бори се с безработицата и наема пенсионери.

Снимка 463177

Източник: GettyImages

Кралско семейство Уиндзор

Уиндзорите са британското кралско семейство. Досокоро главата на рода Уиндзор беше кралица Елизабет II, сега тронът е зает от нейния син крал Чарлз III. Британската кралска династия, основана от Джордж V, има много интересно родословие и връзки с много други кралки фамилии в Европа.

Освен крал на Обединеното кралство, Чарлз III е действащ монарх на 15 други страни, има и силни връзки и политическо и влияние върху Британската общност, включваща 56 вече независими държави, които са били част от Британската империя.

Короната притежава имоти за общо 11 милиарда долара в Обединеното кралство, както и бижута за още 4 милиарда. Но като цяло всички членове на кралското семейство водят скромен начин на живот, служат във въоръжените сили и се занимават с благотворителност. Но тяхната роля в политическия живот на света е неоспорима.

Снимка 661627

Източник: GettyImages

Медийните магнати Мърдок

Медийните магнати Мърдок започват да изграждат своята империя в Австралия. Кийт Мърдок е бил политически коментатор за вестник в Мелбърн. Когато Кийт е назначен за главен редактор, увеличава тиража на изданието и става негов генерален директор. Синът му Рупърт също става журналист. След като доминира водещите публикации в Австралия, Мърдок създаде медийния холдинг News Corporation. Сега семейство Мърдок притежава филмовата компания 20th Century Fox, канала Fox News, социалната мрежа My Space и акционерното дружество Dow Jones. Преди десетина години News Corporation беше обвинена в незаконно подслушване на телефони на кралското семейство, известни личности, както и в подкупване на полицаи и служители на разузнаването.

Медийната империя на Рупърт Мърдок е наричана "пропагандна машина", но не в обичайния смисъл. Не толкова обслужва интересите на властите, колкото оформя политическия дневен ред, извежда политиците на власт и влияе върху техните решения.

Снимка 609474

Източник: iStock

Империята Опенхаймер

Опенхаймер притежават по-голямата част от диамантените и златните резерви. Основателят на клана Ърнест Опенхаймер се премества да живее в град Кимбърли, Южна Африка. Там той първо става кмет на града, а след това оглавява една от компаниите за добив на диаманти. Скоро Ърнест завладява световния пазар за добив и продажба на диаманти. Организацията, ръководена от Опенхаймер, контролира 90% от продажбите на диаманти по света в средата на 20 век. Добитите диаманти са били доставяни в Лондон, където саа обработени, сортирани на малки партиди и изпратени на търговците.

Сега внукът на Ърнест, Ник Опенхаймер, управлява диамантената империя. Семейството добива и продава не само диаманти, но и злато, желязна руда, платина и индустриални минерали.

Снимка 663011

Източник: Wikipedia

Семейство Прицкер

Семейство Прицкер е едно от най-богатите американски семейства на 20 век. 75-годишният Робърт и 51-годишният Томас Прицкер са класирани на 26-то място в последния списък на Forbes за най-богатите американци с нетно състояние от 5,5 милиарда долара. Международната хотелска верига Hyatt, собственост на клана Прицкер, спечели 12 милиарда долара през 2000 г. Семейство Прицкер инвестират спестяванията си в различни благотворителни, политически и социални програми, като финансират образование, строителство, култура и Демократическата партия на САЩ.

Те са еврейски емигранти от Киев, които се преместват в Чикаго през 1881 г. Семейство Прицкер притежава Hayat Corporation, която се занимава с хотелиерски бизнес и продава хотели и курортни турове. Корпорацията включва 777 хотела в 54 държави.

В целия свят името Pritzker се свързва предимно с наградата Pritzker, основната световна награда в областта на архитектурата. Да станеш лауреат на Pritzker за архитектурни постижения е толкова престижно, колкото да получиш Нобелова награда или филмов Оскар. Именно фактът, че Нобеловата награда не се присъжда за принос в архитектурата, подтикна чикагския предприемач и собственик на недвижими имоти Томас Дж. Прицкер да създаде своя собствена награда за архитектура през 1979 г. Сега те живеят в Чикаго, където са създали свое собствено училище по архитектура. В много отношения семейството определя облика на града.