В списъка на най-богатите хора в света на Forbes влизат повече от 2090 души, но малка част от тях са жени. Може да се каже, че тези дами идват от няколко основни инустрии, включително мода и козметика, търговия, храни и напитки, а не на последно място и имоти.

Любопитен факт е, че 5 от топ 35 на най-заможните дами идват от едно семейство - Марс. Те са наследници на един от водещите световни производители на сладки изделия - американският гигант Mars.

Други две също са от една фамилия. Това са Алис и Кристи Уолтън, като първата е дъщеря на основателя на най-голямата търговска верига в света - Walmart, а втората е вдовицата на един от останалите четирима наследници на компанията.

Ето и кои са най-богатите жени в света на всеки континент:

Европа

Франсоаз Бетанкур-Майерс: $65,8 милиарда

Снимка 500956

Източник: GettyImages

Към октомври месец Франсоаз Бетанкур-Майерс е най-заможната дама не само на Стария континент, но и в света. Тя е дъщеря на Лилиан Бетанкур, която в края на 50-те години поема ръководството на козметичния лидер L'Oreal след смъртта на баща си, който е основател производителя. Франсоаз наследи от майка си не само бизнес империята, но и титлата на най-богатата жена в света след смъртта ѝ през 2017 година.

Северна Америка

Алис Уолтън: $61 милиарда

Снимка 446182

Източник: GettyImages

Алис Уолтън е едно от четирите деца на Сам Уолтън, който създава веригата Walmart. Тя обаче е тази, която е най-често споменавана, когато се заговори за семейството, а причина за това е по-скоро личният ѝ живот. Алис избира да живее в семейното ранчо в Тексас, но също така е ценител на изкуството и дава милиони за него. Тя има два неуспешни брака и няма наследници. Също така през 80-те години името ѝ е замесено в пътен инцидент, в който тя е зад волана и отнема живота на пешеходка.

Азия

Ян Хуян: 27,7 милиарда долара

Ян Хуян е може би най-малко известното име сред тези дами, за което се знае доста малко. Тя обаче е и най-младата - на 38 години. През 2007 година нейният баща - Ян Гоучен, прехвърля част от китайския гигант в имотния сектор Country Garden Holdings. Така Хуян се превръща в един от най-големите акционери в дружеството. Интересен факт е, че тя има и кипърско гражданство.

Австралия и Океания

Джина Райнхарт: $20,3 милиарда

Снимка 500954

Източник: GettyImages

Джина Райнхарт е жена мениджър в една наистина тежка индустрия - минната. Тя е председател на компанията Hancock Prospecting, която се занимава с добива на минерали. Дружеството е основано от баща ѝ Ланг Ханкок. От съвсем млада тя е част от семейния бизнес, като дори не завършва висшето си образование в Университета в Сидни, за да работи рамо до рамо с баща си.

Южна Америка

Ирис Фонтбона: $14,6 милиарда

Ирис Фонтбона наследява огромното си богатство след смъртта на съпруга си - чилийския бизнесмен Андронико Абароа. Той е собственик на компанията Antofagasta, която развива дейност в минната индустрия. Ирис завършва католическо училище и се среща с 15 години по-възрастния си съпруг когато е 17-годишна. Двамата сключват брак три години по-късно, като имат 3 деца. Андронико умира през 2013 година.

Африка

Изабел душ Сантуш: $1,5 милиарда

Снимка 308497

Източник: Getty Images

Изабел душ Сантуш е дъщеря на един от най-дългогодишните президенти на Ангола. В началото на тази година тя се оказа в центъра на скандал, според който е успяла да натрупа богатството си в резултат на различни корупционни схеми. Нейното име се свързва с редица сделки на анголската петролна компания Sonangol, с диаманти, земи и телекомуникационни компании.