Китайският магнат Уанг Джианлин защити титлата си на най-богат човек в азиатската държава и успя да пребори основателя на Alibaba Джак Ма, чието състояние се опита да мери сили с богатствата на най-заможния в страната.

Новият играч на хоризонта Яо Женхуа, шеф на компанията Baoneng, също не успя да разклати лидерските позиции на Уанг Джианлин, сочи годишната класация за най-богатите китайци, предаде агенция Reuters.

Основателят на Dalian Wanda Group застана на първото място с лично състояние от 32.1 милиарда долара, въпреки че богатството на основателя на гиганта в електронната търговия Alibaba скочи с 41 процента през 2015 година. 

Годишният списък на милиардерите в Китай подчерта тенденцията в нарастващите състояния на най-богатите в страната, основана на бум в глобалните сделки.  

Председателят на компанията Baoneng Яо Женхуа отбележи най-големия скок, тъй като успя да натрупа 820 на сто повече и богатството му стигна до 17.2 милиарда долара.

Състоянието на азиатския милиардер го постави на четвърто място в общата класация. 

В списъка се отбелязва и нова вълна на най-заможните в страната. Богаташите трупат състояния на базата на пари от финансовите пазари за разлика от по-традиционните начини като търговия или производство.

Докладът посочва, че милиардерите в Китай изпреварват по брой най-заможните в САЩ. Въпреки това нито един от богаташите в азиатската страна не се нарежда в топ 20 на най-заможните в света.