Близнаците, които осъдиха Марк Зукърбург с твърдението, че е откраднал идеята им за Facebook, сега притежават богатство от над един милиард долара - благодарение на ралито на bitcoin, пише британският The Telegraph.

Преди малко над четири години двамата заложиха 11 милиона долара на bitcoin, който днес вече струва над 11 000 долара за монета. Смята се, че братята Тайлър и Камерън Уинкълвос са първите милиардери от криптовалутата - или поне първите, за които се знае публично.

Двамата са учили в Харвард по същото време, по което и Зукърбърг е бил в университета. След заведено дело през 2008 г., в което твърдят, че той е откраднал идеята им, те получиха 65 милиона долара. През март 2013 г. те използваха 11 милиона тях, за да купят грубо около 1 процент от всички биткойни. Тогава една монета струваше около 120 долара.

Точният брой на монетите, които те купиха, не е посочен публично, но се смята, че са около 100 000. След кавгата с Facebook братята, които се състезаваха за САЩ на Олимпийските игри в Пекин в състезанията по гребане, се превърнаха в "bitcoin предприемачи", като пуснаха своя онлайн борса и фонд за рисков капитал.

Изданието пише, че братята все още държат своята инвестиции с надеждата на пуснат борсово търгуван фонд в Ню Йорк, въпреки че засега не могат да получат разрешение от регулаторите. "Никога не сме продали нито един bitcoin", каза Камерън Уинкълвос преди две години.

Тайлър заяви миналата година пред вестника, че bitcoin е като "по-добрата версия на златото".

Само шепа bitcoin портфейли държат дигитални монети на стойност над един милиард долара, включително мистериозният създател, познат само под псевдонима Сатоши Накамото.